Věděli jste, že můžete špekáček nařezat na 8 způsobů? Podívejte se na názorné video
Léto, oheň, opékací vidlice a ti správní lidé. O čem, že to mluvíme? Jasně, o opékání špekáčků. O klasice, na kterou se těšíme celý rok. Aby byly správně upečené a jen tak nespadly z tyčky, je důležité je správně nařezat. Víte, že to jde až 8 různými způsoby?
Opékání špekáčků neodmyslitelně patří k teplému počasí a řadě venkovních aktivit. A není divu, žádné extra vybavení k tomu nepotřebujete a během chvilky si pochutnáte na skvělém jídle. Pokud však chcete mít dokonale upečený špekáček, který jen tak nespadne do ohně, měli byste vědět, jak ho správně nařezat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
8 způsobů, jak nařezat špekáček
Základem je použít menší ostrý nůž a neřezat příliš, aby se špekáček nerozpadl.
- Špekáček nařezaný "na ježka" vypadá jako šachovnice. Uděláte rovné podélné řezy a poté řezy zopakujete kolem špekáčku. Výhodou je rovnoměrné opečení.
- Klasicky nařezaný špekáček je oblíbený. Stačí jej naříznout do kříže na obou stranách a můžete si vychutnávat křupavé konce. Pozor ale na hloubku řezu.
- Kombinace klasiky a ježka spojuje výhody obou. Výsledkem je propečený špekáček s křupavými konci (ty příliš nenařezávejte, ať je prostor na ježka).
- Spirála je také skvělým způsobem. Stačí vám malý ostrý nůž, se kterým pomalu obtočíte celý špekáček svrchu dolů. Neřežte však příliš natěsno a hluboko.
- Podélně nařezaný špekáček vytvoříte snadno. Jednoduše veďte podél špekáčků řezy cca 1 cm od sebe a pak už si jen vychutnejte křupavé hranolky.
- Chobotnice se řeze podobně jako klasika až na to, že nařezáváte pouze jeden konec, a to až do 2/3 špekáčku. Výsledný tvar pak ocení zejména děti.
- Kreativně nařezaný špekáček je pro ty, kteří milují originalitu. Na každý kus můžete nakreslit jednoduché obrysy, či kombinovat různé způsoby nařezávání.
- Propíchnutý špekáček ocení ti, kteří příliš neholdují křupavým okrajům. Díky propíchání špičkou nože/špejlí po celém povrchu dostanete šťavnatý špekáček.
Aby byl špekáček ve výsledku opravdu chutný, netrhal se a jen tak se nespálil, dbejte na správný poměr tuku (ne více než 45 %) a masa (alespoň 40 %).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů ze špekáčků: Výborně chutnají naložené, zapečené s pivem i připravené se zelím
Kukuřičná žebírka aneb Corn ribs jsou hitem internetu. Důležité je správně nařezat kukuřici a dobře ji okořenit
Vyzkoušeli jsme osm nejlepších způsobů, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou a nespálí
Komentáře