Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto, oheň, opékací vidlice a ti správní lidé. O čem, že to mluvíme? Jasně, o opékání špekáčků. O klasice, na kterou se těšíme celý rok. Aby byly správně upečené a jen tak nespadly z tyčky, je důležité je správně nařezat. Víte, že to jde až 8 různými způsoby?

Opékání špekáčků neodmyslitelně patří k teplému počasí a řadě venkovních aktivit. A není divu, žádné extra vybavení k tomu nepotřebujete a během chvilky si pochutnáte na skvělém jídle. Pokud však chcete mít dokonale upečený špekáček, který jen tak nespadne do ohně, měli byste vědět, jak ho správně nařezat

8 způsobů, jak nařezat špekáček 

Základem je použít menší ostrý nůž a neřezat příliš, aby se špekáček nerozpadl. 

  1. Špekáček nařezaný "na ježka" vypadá jako šachovnice. Uděláte rovné podélné řezy a poté řezy zopakujete kolem špekáčku. Výhodou je rovnoměrné opečení. 
  2. Klasicky nařezaný špekáček je oblíbený. Stačí jej naříznout do kříže na obou stranách a můžete si vychutnávat křupavé konce. Pozor ale na hloubku řezu. 
  3. Kombinace klasiky a ježka spojuje výhody obou. Výsledkem je propečený špekáček s křupavými konci (ty příliš nenařezávejte, ať je prostor na ježka). 
  4. Spirála je také skvělým způsobem. Stačí vám malý ostrý nůž, se kterým pomalu obtočíte celý špekáček svrchu dolů. Neřežte však příliš natěsno a hluboko. 
  5. Podélně nařezaný špekáček vytvoříte snadno. Jednoduše veďte podél špekáčků řezy cca 1 cm od sebe a pak už si jen vychutnejte křupavé hranolky
  6. Chobotnice se řeze podobně jako klasika až na to, že nařezáváte pouze jeden konec, a to až do 2/3 špekáčku. Výsledný tvar pak ocení zejména děti. 
  7. Kreativně nařezaný špekáček je pro ty, kteří milují originalitu. Na každý kus můžete nakreslit jednoduché obrysy, či kombinovat různé způsoby nařezávání
  8. Propíchnutý špekáček ocení ti, kteří příliš neholdují křupavým okrajům. Díky propíchání špičkou nože/špejlí po celém povrchu dostanete šťavnatý špekáček. 

Aby byl špekáček ve výsledku opravdu chutný, netrhal se a jen tak se nespálil, dbejte na správný poměr tuku (ne více než 45 %) a masa (alespoň 40 %). 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky