Vepřové plíce chutnají nejen na smetaně. Naučte se je očistit podle videonávodu
Vepřové plíce dělaly již naše babičky tradičně na smetaně, ale použít se dají i do směsi na prejt nebo do jelit. Před kterýmkoli receptem je potřeba plíce řádně očistit, což není tak složité, jak se může na první pohled zdát.
Někdo by, stejně jako Helenka z Hrdého Budžese, plíčky na smetaně nikdy nepozřel, jiným však chutnají. Pokud v masně uvidíte vepřové plíce, chyťte příležitost za pačesy, očistěte je a dopřejte si plnou a zajímavou chuť vnitřností.
Jak očistit vepřové plíce
Plíce obvykle bývají spojené se srdcem, proto je potřeba se jejich přípravě chvíli věnovat.
- Vepřové plíce si rozložte na pracovní desku a odřezejte z nich vše, co k nim nepatří – srdce, krevní sraženiny, průdušnice či blány. Odpadu bude poměrně velké množství.
- Očištěné plíce velmi důkladně propláchněte ve studené vodě tak, aby se voda dostala úplně všude, tedy aby se propláchly i trubičky uvnitř plic.
- Poté již můžete plíce uvařit podle konkrétního receptu. Při vaření ztmavnou a zmenší objem.
- Po vychladnutí plíce rozeberte rukama a vyndejte z nich průdušnice.
I odpůrci vnitřností si někdy dají říct a plíčky ocení.
Komentáře