Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové plíce dělaly již naše babičky tradičně na smetaně, ale použít se dají i do směsi na prejt nebo do jelit. Před kterýmkoli receptem je potřeba plíce řádně očistit, což není tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Někdo by, stejně jako Helenka z Hrdého Budžese, plíčky na smetaně nikdy nepozřel, jiným však chutnají. Pokud v masně uvidíte vepřové plíce, chyťte příležitost za pačesy, očistěte je a dopřejte si plnou a zajímavou chuť vnitřností.

Jak očistit vepřové plíce

Plíce obvykle bývají spojené se srdcem, proto je potřeba se jejich přípravě chvíli věnovat.

  1. Vepřové plíce si rozložte na pracovní desku a odřezejte z nich vše, co k nim nepatří – srdce, krevní sraženiny, průdušnice či blány. Odpadu bude poměrně velké množství.
  2. Očištěné plíce velmi důkladně propláchněte ve studené vodě tak, aby se voda dostala úplně všude, tedy aby se propláchly i trubičky uvnitř plic.
  3. Poté již můžete plíce uvařit podle konkrétního receptu. Při vaření ztmavnou a zmenší objem.
  4. Po vychladnutí plíce rozeberte rukama a vyndejte z nich průdušnice.

I odpůrci vnitřností si někdy dají říct a plíčky ocení.

Komentáře

Další tipy a triky