Listové těsto je pracné, ale snadné. Připravte ho podle videonávodu
Listové těsto má široké využití, každého asi napadne štrúdl nebo jednoduché slané tyčinky či šneky. Pokud si troufnete na přípravu domácího listového těsta, počítejte s časovou náročností. Samotná výroba ale těžká není.
Mnohým připadá výroba listového těsta příliš složitá, ale pokud máte dost času a dodržíte stanovený postup, není se třeba obávat, že by se nepovedlo. Po zhlédnutí videonávodu se ujistíte, že to zvládnete také.
Jak udělat listové těsto
K jeho přípravě si připravte vál, bude se vám na něm lépe pracovat.
- Do mísy dejte 250 g másla nakrájeného na kostičky.
- Přisypte 100 g hladké mouky a ručně zpracujte v těsto.
- Z těsta vytvarujte čtverec, zabalte ho do potravinové folie a dejte do ledničky.
- Do mísy dejte 250 g hladké mouky, přidejte 2 žloutky, lžíci octa a 6–8 lžic vody.
- Zpracujte rukama, dokud nevznikne nelepivé těsto.
- Do misky nalijte vařící vodu a až se miska nahřeje, vodu vylijte.
- Těsto vložte do nahřáté misky a nechte ho 30 minut odpočinout pod potravinovou folií.
- Poté z těsta vyválejte obdélník, do jehož středu položte tukové těsto z lednice.
- Tukové těsto zabalte do vyváleného těsta tak, jak to vidíte ve videonávodu.
- Těsta vyválejte a výsledné těsto přehněte na třetiny z obou stran.
- Těsto zabalte do potravinové folie a dejte ho do lednice na 60–90 minut.
- Po vyjmutí těsto znovu vyválejte a znovu přehněte na třetiny. Těsto rozvalujte opatrně – netlačte na váleček, aby se těsto netrhalo a tukové těsto zůstávalo uvnitř.
- Postup (body 10–12) zopakujte celkem čtyřikrát.
Z listového těsta vykouzlíte právě třeba kremrole rozplývající se na jazyku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře