Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto má široké využití, každého asi napadne štrúdl nebo jednoduché slané tyčinky či šneky. Pokud si troufnete na přípravu domácího listového těsta, počítejte s časovou náročností. Samotná výroba ale těžká není.

Mnohým připadá výroba listového těsta příliš složitá, ale pokud máte dost času a dodržíte stanovený postup, není se třeba obávat, že by se nepovedlo. Po zhlédnutí videonávodu se ujistíte, že to zvládnete také.

Jak udělat listové těsto

K jeho přípravě si připravte vál, bude se vám na něm lépe pracovat.

  1. Do mísy dejte 250 g másla nakrájeného na kostičky.
  2. Přisypte 100 g hladké mouky a ručně zpracujte v těsto.
  3. Z těsta vytvarujte čtverec, zabalte ho do potravinové folie a dejte do ledničky.
  4. Do mísy dejte 250 g hladké mouky, přidejte 2 žloutky, lžíci octa a 6–8 lžic vody.
  5. Zpracujte rukama, dokud nevznikne nelepivé těsto.
  6. Do misky nalijte vařící vodu a až se miska nahřeje, vodu vylijte.
  7. Těsto vložte do nahřáté misky a nechte ho 30 minut odpočinout pod potravinovou folií.
  8. Poté z těsta vyválejte obdélník, do jehož středu položte tukové těsto z lednice.
  9. Tukové těsto zabalte do vyváleného těsta tak, jak to vidíte ve videonávodu.
  10. Těsta vyválejte a výsledné těsto přehněte na třetiny z obou stran.
  11. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte ho do lednice na 60–90 minut.
  12. Po vyjmutí těsto znovu vyválejte a znovu přehněte na třetiny. Těsto rozvalujte opatrně – netlačte na váleček, aby se těsto netrhalo a tukové těsto zůstávalo uvnitř.
  13. Postup (body 10–12) zopakujte celkem čtyřikrát.

Z listového těsta vykouzlíte právě třeba kremrole rozplývající se na jazyku.

Komentáře

Další tipy a triky