Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mascarpone je jemný smetanový sýr, který se často používá do dortů. Pokud se rozhodnete náhle upéct dort, může se stát, že mascarpone neseženete, protože ve večerkách ani menších obchodech nebývá k dostání. V tom případě kupte smetanu ke šlehání a připravte domácí mascarpone.

Příprava domácího mascarpone je časově dost náročná, ale jak známo, není nad domácí výrobky. Výhodou je, že na výrobu domácího mascarpone není potřeba mnoho surovin.

Jak připravit domácí mascarpone

Mascapone je jen ze dvou ingrediencí, smetany ke šlehání a citronové šťávy.

  1. Do hrnce nalijte 1 litr smetany ke šlehání, zahřívejte a občas ji promíchejte.
  2. Jakmile bude mít smetana teplotu 85 až 87 °C, vlijte do ní 3 až 4 lžíce citronové šťávy.
  3. Tekutinu ještě 3 minuty míchejte při stejné teplotě, směs bude postupně houstnout.
  4. Nechte 30 minut odstát a poté přes plátýnko přelijte do síta položeného v hrnci.
  5. Přikryjte potravinovou fólií, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do lednice aspoň na 8 hodin.
  6. Vzniklé mascarpone překlopte z plátýnka do mísy.

Mascarpone je výborné i jen samotné na čerstvém pečivu.

Komentáře

Další tipy a triky