Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarky se sádlem na krajíci čerstvého chleba jsou slast, kterou jen tak něco nepřekoná. Navíc nejlépe chutná to, co si sami připravíme a dochutíme podle vlastních preferencí. Proto stojí za to domácí škvarky vyzkoušet.

Příprava domácích škvarků není vůbec složitá, je jen trochu zdlouhavá. Naštěstí nemusíte stát u plotny celou dobu, během škvaření zvládnete dělat i něco jiného. Výsledek za tu námahu a delší čas rozhodně stojí.

Jak udělat domácí škvarky

K jejich přípravě budete potřebovat pouze 2 kg vepřového sádla a 100 ml mléka.

  1. Vepřové sádlo nakrájejte na kostičky velké asi 2 × 2 cm a vsypte je do většího a širšího hrnce.
  2. Hrnec opatřete pokličkou a škvarky zahřívejte na mírném ohni asi 30 minut, během nichž škvarky pustí sádlo.
  3. Sundejte pokličku a škvarky pravidelně promíchávejte. Pokud se přichytávají, podlijte je trochou vody.
  4. Škvařte 1,5 až 2 hodiny. Když škvarky plavou v sádle, přeceďte je a sádlo vylijte do dalšího hrnce nebo nádoby.
  5. Škvarky vraťte do hrnce a ještě je doškvařte, dokud nezezlátnou. Poté je podlijte mlékem, díky kterému mají škvarky jemnější chuť a tmavší barvu.
  6. Mléko nechte zcela vyškvařit, nakonec škvarky ještě jednou sceďte, nechte okapat a vychladnout.
  7. Sádlo rozlijte do sklenic a nechte ho úplně vychladnout. Poté ho uložte do lednice.

Škvarky vždy solte až před podáváním.

Komentáře

Další tipy a triky