Domácí škvarky jsou neskutečná dobrota. Vyškvařte si vlastní podle videonávodu
Škvarky se sádlem na krajíci čerstvého chleba jsou slast, kterou jen tak něco nepřekoná. Navíc nejlépe chutná to, co si sami připravíme a dochutíme podle vlastních preferencí. Proto stojí za to domácí škvarky vyzkoušet.
Příprava domácích škvarků není vůbec složitá, je jen trochu zdlouhavá. Naštěstí nemusíte stát u plotny celou dobu, během škvaření zvládnete dělat i něco jiného. Výsledek za tu námahu a delší čas rozhodně stojí.
Jak udělat domácí škvarky
K jejich přípravě budete potřebovat pouze 2 kg vepřového sádla a 100 ml mléka.
- Vepřové sádlo nakrájejte na kostičky velké asi 2 × 2 cm a vsypte je do většího a širšího hrnce.
- Hrnec opatřete pokličkou a škvarky zahřívejte na mírném ohni asi 30 minut, během nichž škvarky pustí sádlo.
- Sundejte pokličku a škvarky pravidelně promíchávejte. Pokud se přichytávají, podlijte je trochou vody.
- Škvařte 1,5 až 2 hodiny. Když škvarky plavou v sádle, přeceďte je a sádlo vylijte do dalšího hrnce nebo nádoby.
- Škvarky vraťte do hrnce a ještě je doškvařte, dokud nezezlátnou. Poté je podlijte mlékem, díky kterému mají škvarky jemnější chuť a tmavší barvu.
- Mléko nechte zcela vyškvařit, nakonec škvarky ještě jednou sceďte, nechte okapat a vychladnout.
- Sádlo rozlijte do sklenic a nechte ho úplně vychladnout. Poté ho uložte do lednice.
Škvarky vždy solte až před podáváním.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře