Konfitovaný žloutek místo volského oka nebo míchaných vajec: Zkuste podle videonávodu
Vajíčka jsou v různých úpravách oblíbenou snídaní. Nejrychlejší úpravou jsou vejce natvrdo, naměkko, míchaná anebo volské oko. Příprava konfitovaných žloutků trvá o dost déle, ale zato jde o neokoukanou lahůdku. Pokud máte ráno čas, určitě je vyzkoušejte.
Konfitování je tepelná úprava, která trvá delší dobu a surovina se při ní peče při nižší teplotě. Není na ní ale nic složitého, pokud dodržíte správný postup. Konfitované žloutky se běžně nevidí, což je o důvod víc, proč je zkusit.
Jak připravit konfitované žloutky
Stačí několik surovin, rendlík a trouba, nic víc nepotřebujete.
- Libovolný počet vajec rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
- Troubu předehřejte na 85 °C.
- Do rendlíku nebo hrnce nalijte větší množství olivového oleje.
- Do oleje vložte několik stroužků česneku a bylinky dle vlastního výběru.
- Poté do oleje opatrně vložte žloutky tak, aby se neroztekly.
- Nádobu zakryjte, vložte do trouby a pečte 35–40 minut.
- Hotové konfitované žloutky vyjměte lžící a přemístěte na čerstvé pečivo.
Konfitované žloutky můžete osolit, ale jsou výborné i bez koření.
Komentáře