Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčka jsou v různých úpravách oblíbenou snídaní. Nejrychlejší úpravou jsou vejce natvrdo, naměkko, míchaná anebo volské oko. Příprava konfitovaných žloutků trvá o dost déle, ale zato jde o neokoukanou lahůdku. Pokud máte ráno čas, určitě je vyzkoušejte.

Konfitování je tepelná úprava, která trvá delší dobu a surovina se při ní peče při nižší teplotě. Není na ní ale nic složitého, pokud dodržíte správný postup. Konfitované žloutky se běžně nevidí, což je o důvod víc, proč je zkusit.

Jak připravit konfitované žloutky

Stačí několik surovin, rendlík a trouba, nic víc nepotřebujete.

  1. Libovolný počet vajec rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
  2. Troubu předehřejte na 85 °C.
  3. Do rendlíku nebo hrnce nalijte větší množství olivového oleje.
  4. Do oleje vložte několik stroužků česneku a bylinky dle vlastního výběru.
  5. Poté do oleje opatrně vložte žloutky tak, aby se neroztekly.
  6. Nádobu zakryjte, vložte do trouby a pečte 35–40 minut.
  7. Hotové konfitované žloutky vyjměte lžící a přemístěte na čerstvé pečivo.

Konfitované žloutky můžete osolit, ale jsou výborné i bez koření.

Komentáře

Další tipy a triky