Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Zdroj: Pixabay

Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na zimu zeleninu - hlavně kořenovou, brambory, ořechy a poslední ovoce. Máme chuť na sytivější jídla, s oblibou pečeme jablečné a ořechové moučníky.

V neděli míváme víc času na vaření i pečení, sejde se rodina. Snažíme se vařit a péct s ohledem na sezonu a svátky. Například v neděli po 16. říjnu (svátek sv. Havla) se mnohde slaví Havelské posvícení. U nás je o posvícení tradičním pokrmem kapr nebo kachna a moučníkem koláče nebo posvícenské ořechy, jinde hnětýnky.

Nabízíme návrhy menu vhodných jako inspirace na říjen:

Domácí bramboračka, dušené hovězí maso a závin

Mrkvová polévka, pečené vepřové maso a koláče

Čočková polévka, kapr nebo jiná ryba a pohár, ořechy nebo ovoce

Poctivý vývar, těstoviny a jablkový koláč

Dýňová polévka, kachna a tradiční moučník

Vybrali jste si? Pokud ne, zkuste se inspirovat i tady:

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

 

 

 

 

 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky