Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na zimu zeleninu - hlavně kořenovou, brambory, ořechy a poslední ovoce. Máme chuť na sytivější jídla, s oblibou pečeme jablečné a ořechové moučníky.
V neděli míváme víc času na vaření i pečení, sejde se rodina. Snažíme se vařit a péct s ohledem na sezonu a svátky. Například v neděli po 16. říjnu (svátek sv. Havla) se mnohde slaví Havelské posvícení. U nás je o posvícení tradičním pokrmem kapr nebo kachna a moučníkem koláče nebo posvícenské ořechy, jinde hnětýnky.
Mohlo by vás zajímat
Nabízíme návrhy menu vhodných jako inspirace na říjen:
Domácí bramboračka, dušené hovězí maso a závin
Mrkvová polévka, pečené vepřové maso a koláče
Čočková polévka, kapr nebo jiná ryba a pohár, ořechy nebo ovoce
Poctivý vývar, těstoviny a jablkový koláč
Dýňová polévka, kachna a tradiční moučník
Vybrali jste si? Pokud ne, zkuste se inspirovat i tady:
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Komentáře