Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 nejčastějších chyb při přípravě cheesecaku: Jak se jim vyhnout a mít dokonalý cheesecake
Zdroj: Toprecepty-Vimeo

Cheesecake je lahodný řecký krémový dezert se sušenkovým korpusem. Má spoustu variací příchutí a možností přípravy jako nepečený, ale i pečený dezert. Právě v případě pečeného cheesecaku se můžeme dopustit nejvíce chyb.

Cheesecake je nejoblíbenějším dezertem během letních měsíců, kdy jej můžeme vychladit a servírovat s čerstvým sezónním ovocem. Korpus tvoří podrcené máslové sušenky a krém je nejčastěji připravován ze sýru typu Philadelphia, nebo je nejběžnější a oblíbenou alternativou mascarpone či klasický tvaroh. Variací je mnoho a můžeme si vybrat příchuť podle vlastní chuti. Také je třeba se rozhodnout, zda si upečeme cheesecake, nebo se pustíme do nepečeného. Oba chutnají skvěle, ale u obou cheesecaků se můžeme dopustit i značného množství chyb. 

Nejčastější chyby při přípravě cheesecaků

Na první pohled se může zdát, že při přípravě nepečeného cheesecaku nemáme co zkazit, ale opak je pravdou. I když je cheesecake snadný dezert, může nastat hned několik úskalí. Společně se podíváme na to, jaké to jsou a jak je vyřešit. 

  1. Pečený cheesecake praskl: Cheesecake často praskne, když krém přešleháme. Vznikne spousta vzduchových bublinek, které se postarají o prasknutí dezertu během pečení. Můžeme tomu předejít klepnutím formy o linku a až poté umístěním do trouby. Pokud praskl až po vyndání z trouby, doporučujeme nechat zcela vychladnout v pootevřené troubě a posléze opatrně umístit do chladničky. 
  2. Nepečený cheesecake neztuhl: I to se může snadno stát. Na vině může být chybný recept, špatný poměr surovin i nedostatečně ušlehaná šlehačka. Snadno tomu předejdeme přidáním želatiny do náplně, která se postará o to, aby krém krásně ztuhl
  3. Cheesecake je nedopečený: Správně upečený cheesecake poznáme podle lehkého nafouknutí a světle hnědých okrajů, které jsou tuhé, ale střed se stále mírně chvěje jako želé. Pokud se chvějí i vnější okraje, je cheesecake nedopečený. Kdybychom ho v tomto stavu nechali vychladnout, celý střed by se nám propadl a moc bychom si na něm nepochutnali. 
  4. Cheesecake je zrnitý: Lehkou zrnitost může způsobit použití sýru ricotty, která má jinou konzistenci, než tradiční Philadelphia. Dalším důvodem může být to, že došlo ke sražení surovin. To se stane, pokud nepoužijeme suroviny o pokojové teplotě. 
  5. Cheesecake se srazil: Je třeba používat suroviny o stejné pokojové teplotě. Po upečení necháme cheesecake postupně vychladnout v pootevřené troubě a krájíme až po úplném vychladnutí, v opačném případě by mohlo dojít ke sražení a celé dílo bychom tak zničili.

Jak upéct výborný cheesecake

Vyzkoušejte si s námi připravit lahodný pečený cheesecake, který se zaručeně povede. Základ tvoří BeBe sušenky, které podrtíme a smícháme s máslem. Na ně navrstvíme náplň z krémového sýru a zakysané smetany. Po upečení potřeme zbytkem smetany a ozdobíme ovocem. 

Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu

Povedl se vám cheesecake? Podělte se s námi o váš dezert do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky