5 nejčastějších chyb při přípravě cheesecaku: Jak se jim vyhnout a mít dokonalý cheesecake
Cheesecake je lahodný řecký krémový dezert se sušenkovým korpusem. Má spoustu variací příchutí a možností přípravy jako nepečený, ale i pečený dezert. Právě v případě pečeného cheesecaku se můžeme dopustit nejvíce chyb.
Cheesecake je nejoblíbenějším dezertem během letních měsíců, kdy jej můžeme vychladit a servírovat s čerstvým sezónním ovocem. Korpus tvoří podrcené máslové sušenky a krém je nejčastěji připravován ze sýru typu Philadelphia, nebo je nejběžnější a oblíbenou alternativou mascarpone či klasický tvaroh. Variací je mnoho a můžeme si vybrat příchuť podle vlastní chuti. Také je třeba se rozhodnout, zda si upečeme cheesecake, nebo se pustíme do nepečeného. Oba chutnají skvěle, ale u obou cheesecaků se můžeme dopustit i značného množství chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při přípravě cheesecaků
Na první pohled se může zdát, že při přípravě nepečeného cheesecaku nemáme co zkazit, ale opak je pravdou. I když je cheesecake snadný dezert, může nastat hned několik úskalí. Společně se podíváme na to, jaké to jsou a jak je vyřešit.
- Pečený cheesecake praskl: Cheesecake často praskne, když krém přešleháme. Vznikne spousta vzduchových bublinek, které se postarají o prasknutí dezertu během pečení. Můžeme tomu předejít klepnutím formy o linku a až poté umístěním do trouby. Pokud praskl až po vyndání z trouby, doporučujeme nechat zcela vychladnout v pootevřené troubě a posléze opatrně umístit do chladničky.
- Nepečený cheesecake neztuhl: I to se může snadno stát. Na vině může být chybný recept, špatný poměr surovin i nedostatečně ušlehaná šlehačka. Snadno tomu předejdeme přidáním želatiny do náplně, která se postará o to, aby krém krásně ztuhl.
- Cheesecake je nedopečený: Správně upečený cheesecake poznáme podle lehkého nafouknutí a světle hnědých okrajů, které jsou tuhé, ale střed se stále mírně chvěje jako želé. Pokud se chvějí i vnější okraje, je cheesecake nedopečený. Kdybychom ho v tomto stavu nechali vychladnout, celý střed by se nám propadl a moc bychom si na něm nepochutnali.
- Cheesecake je zrnitý: Lehkou zrnitost může způsobit použití sýru ricotty, která má jinou konzistenci, než tradiční Philadelphia. Dalším důvodem může být to, že došlo ke sražení surovin. To se stane, pokud nepoužijeme suroviny o pokojové teplotě.
- Cheesecake se srazil: Je třeba používat suroviny o stejné pokojové teplotě. Po upečení necháme cheesecake postupně vychladnout v pootevřené troubě a krájíme až po úplném vychladnutí, v opačném případě by mohlo dojít ke sražení a celé dílo bychom tak zničili.
Jak upéct výborný cheesecake
Vyzkoušejte si s námi připravit lahodný pečený cheesecake, který se zaručeně povede. Základ tvoří BeBe sušenky, které podrtíme a smícháme s máslem. Na ně navrstvíme náplň z krémového sýru a zakysané smetany. Po upečení potřeme zbytkem smetany a ozdobíme ovocem.
Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 17 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte ricottu? Tento lahodný italský sýr ze syrovátky využijeme do sladkých i slaných pokrmů
Jak připravit nepečený cheesecake? Lahodný krémový dort se sušenkami a ovocem zvládnete velmi snadno
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Komentáře