Biskupský chlebíček je chutný moučník z třeného těsta, který obvykle pečeme v hranaté formě a poléváme čokoládovou polevou. K pečení můžeme použít také zaoblenou formu na srnčí hřbet, nebo těsto můžeme upéct v menší dortové formě.
Třené těsto doplníme oříšky, sušeným nebo kandovaným ovocem či sekanou čokoládou. Těsto můžeme i okořenit, ochutit kokosem, mákem, citrusovou kůrou a šťávou nebo obarvit kakaem. Vláčnost příznivě ovlivní strouhaná zelenina nebo ovoce (banány, mrkev, jablka, cuketa, červená řepa). Upečený chlebíček vždy polijeme čokoládovou polevou, která korpus hezky uzavře, aby nevysychal.
Úplně klasický třený chlebíček z másla je plný oříšků, ovoce a čokolády. Důležitý je správně ušlehaný sníh z bílků. Těsto lze upéct i v jiné než chlebíčkové formě. K bezchybnému výsledku pomůže naše návodné video.
Část tuku v tomto receptu nahradí mletý a spařený mák. Chlebíček ochutí i rozinky a mleté ořechy. Tmavší těsto po upečení polijeme bílou čokoládou nebo cukrovou polevou s citronem nebo rumem. Tím dosáhneme hezkého barevného kontrastu.
Chlebíček, ve kterém šikovně zpracujeme bílky zbylé po nějakém větším pečení. V podobných těstech se do sněhu z bílků vmíchá rozehřátý vlahý tuk. Těsto je obohaceno sekanou čokoládou, rozinkami a kandovaným ovocem.
Recept pro ty, kdo nemají v chlebíčkách rádi kandované ovoce. Klasický recept, který ochutí sekané ořechy, citrusová kůra, sekaná čokoláda a sušené ovoce. Upečený korpus polijeme čokoládovou polevou.
Zvláčnění těsta obstará tvaroh, do těsta patří kandované ovoce nebo kandovaná citrusová kůra. Jinak se jako u téměř všech chlebíčků šlehá sníh z bílků, který se nakonec lehce do těsta "zabalí".
Tento chlebíček zvláčňují jablka a rum a ochutí čerstvý strouhaný zázvor. Takový chlebíček bude vonět do daleka. Když ho po upečení polijeme čokoládou, která povrch uzavře, zůstane vláčný a voňavý dlouho.
Recept, který dokazuje, že mlsat lze i zdravě. Vařená pohanka, tvaroh, jogurt a jablko hmotu zvláční. Místo mouky stačí pudinkový prášek, takže recept je bezlepkový. A třtinový cukr plný minerálů tento výčet zdravých surovin zakončuje. Místo prášku do pečiva můžeme použít jako kypřidlo vinný kámen.
Komentáře