Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňská omáčka (ragù bolognese) je typický italský pokrm. Najdeme v něm hovězí maso, pancettu, cibuli, mrkev, celer a později také rajčata a bílé víno. Omáčka se podává k lasagním nebo k širokým nudlím.

Boloňskou omáčku zaměňuje mnoho lidí za omáčku neapolskou, která obsahuje různé maso, rajčata, česnek a bylinky. Tento pokrm však nemá s boloňskou omáčkou příliš mnoho společného a Italové jsou při jejich přípravě velice důslední.

Jak připravit boloňskou omáčku

Nejlepší omáčka je z čerstvého a doma umletého masa:

  • Použijeme mleté hovězí či telecí maso, které je nejchutnější, nebo oddělené hovězí a vepřové maso, které omáčce dodá potřebnou tučnost.
  • Na olivovém oleji osmahneme syrovou nezauzenou pancettu, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, celer a cibuli, pak orestujeme.
  • Vložíme vepřové maso a 5 minut ho smažíme za neustálého míchání, dokud nepustí tuk. Přidáme hovězí maso a opět důkladně opékáme několik minut.
  • Do směsi nalijeme rajčatový protlak nebo přidáme drcená rajčata, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme 2 hodiny i více při mírné teplotě.

Jak podávat boloňskou omáčku

Směs může být rozvařená, to pokrmu neublíží.

  • Než bude hotová omáčka, připravíme si těstoviny. V Itálii je k boloňské omáčce povolen kromě lasagní jen jeden druh těstovin a to tagliatelle - na dlouhých plochých nudlích se omáčka udrží déle než na kulatých špagetách.
  • Omáčku lijeme na těstoviny nebo vše spolu smícháme ještě v hrnci. Pokrm sypeme strouhaným parmezánem a zdobíme čerstvou nasekanou bazalkou. Milovníci italských jídel si na těstoviny kapou olivový olej.

Už se vám sbíhají sliny? Pokud máte doma maso a pár hodin času, připravte si boloňskou omáčku podle našeho videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky