Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké pomazánky máte nejraději? A všimli jste si, že ty česnekové mizí z podnosů během chvilky? Vybrali jsme ty nejlepší recepty
Zdroj: Top recepty

Česnekové pomazánky mají pořádný říz, a právě to se nám líbí. Pokud to s množstvím česneku nepřeženeme, tak po očkách s touto pomazánkou rády sáhnou i mnohé děti. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších receptů z našeho receptáře.

Kromě tradičních surovin lze do česnekových pomazánek přidat i méně obvyklé. Můžeme vyzkoušet různé sýry - např. Nivu, olomoucké syrečky nebo mozzarellu. Někdo si rád přidá avokádo a pomazánku můžeme připravit i ze sojového tofu.

Pikantní pomazánky 

Do lákavých pikantních pomazánek můžeme místo česneku přidat jemně nastrouhaný křen, cibuli, rozmixovanou chilli papričku nebo oblíbené výrazné koření. Tyto pomazánky jsou nejlepší čerstvé, co nejdříve po přípravě. Česnek samozřejmě použijeme pouze kvalitní, beze stop plísní. 

Co dát do česnekové pomazánky

I z našeho výběru receptů je vidět, že jednoduchou česnekovou pomazánku můžeme připravit v mnoha variantách, které jsou většinou úplně snadné na umíchání. Jako základ použijeme především:

  • pomazánkové máslo,
  • tavené sýry, 
  • strouhaný tvrdý sýr (obvykle Eidam), 
  • majonézu, zakysanou smetanu nebo hustý jogurt - použijeme obvykle pouze v případě, že jsme do pomazánky dali strouhaný tvrdý sýr, 
  • tvaroh,
  • k  ochucení třený (rozmačkaný) česnek a případně sůl (přidaný sýr je obvykle slaný dost, proto solení není nutné).

Skvělá pomazánka na očka

To nejjednodušší často chutná velmi dobře. Výbornou pomazánku, po které se zaručeně rychle zapráší, připravíme pouze z těchto několika surovin:

  • 2 krabičky taveného sýru (po třech kusech),
  • 1 pomazánkové máslo,
  • 1 lžíce kečupu nebo rajského protlaku,
  • 5 stroužků třeného česneku (množství můžeme upravit).

Všechny suroviny smícháme, rychle a snadno to jde tyčovým mixérem, a můžeme hned mazat jednohubky nebo plátky veky. Dozdobit můžeme čerstvou petrželkou, plátkem sterilované kapie a rajčete.

Retro pomazánka českých večírků

Očka s touto pomazánkou ozdobíme např. hroznovým vínem, mandarinkou nebo polovinou vlašského ořechu.

  • Potřebujeme 30 dkg eidamu, 30 dkg majonézy, 1 pomazánkové máslo, sůl, 6 stroužků česneku.
  • Sýr najemno nastrouháme a smícháme s pomazánkovým máslem.
  • Pak teprve vmícháme majonézu.
  • Ochutíme solí a prolisovaným česnekem.
  • Mažeme na kolečka z rohlíků.
Česnek, křen a cibule se vyznačují antibakteriálními účinky, a kromě toho, že v pomazánkách úžasně chutnají,  mají navíc pozitivní vliv na naše zdraví. Proto je ideální zařazovat je co nejčastěji do jídelníčku v době zvýšené nemocnosti respiračními chorobami.
 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky