Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové brownies a jiné dobroty z fazolí: Chutnají úžasně a dají se připravit bez lepku
Zdroj: Pixabay, Silvio

Tmavé i světlé fazole jsou běžnou součástí polévek a různých vydatných jídel. Ale víte, že z nich můžete připravit i moučníky? Jde to, a kupodivu velmi dobře. Jednou z možností je tradiční čokoládové brownies, tentokrát ovšem ve zdravější verzi plné vlákniny.

Na sladké pečení se hodí fazole, které si buď sami uvaříme, nebo si můžeme jednoduše koupit uvařené fazole v plechovce. Pokud máme fazole z plechovky, tak je před použitím jenom propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou a necháme okapat. Dále postupujeme podle konkrétního receptu.

Fazolové moučníky

Na moučníky se hodí fazole tmavé i bílé, tmavé používáme ve spojení s čokoládou nebo kakaem, k bílým se zase více hodí kokos. Fazole do moučníků musí být dobře rozmixované a pokud bychom nevěděli, že v moučníku jsou, podle chuti bychom to ani nepoznali. Do moučníků lze obdobným způsobem použít i cizrnu nebo sóju. Mnoho receptů je v oblíbených bezlepkových variantách.

Brownies z fazolí

Tento moučník má být správně po nakrájení uvnitř vlhký. A není třeba mít obavy z chuti fazolí, nejsou totiž v brownies znát.

  • Připravíme si 500 g červených fazolí (2 plechovky), 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku kakaa (nebo karobu), 1/2 hrnku třtinového cukru, 2/3 hrnku mléka (rostlinného), 1/3 hrnku oleje, 1/3 hrnku nasekané hořké čokolády, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 banán, špetku soli.
  • Potřebujeme dvě mísy. Do první dáme propláchnuté fazole, nakrájený banán, mléko a olej. Vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • V druhé míse promícháme mouku, cukry, kakao (nebo karob), prášek do pečiva, nasekanou čokoládu a sůl.
  • Obsah obou mís ručně smícháme dohromady a dáme do vymazaného a vysypaného plechu.
  • Pečeme 20–30 minut při teplotě cca 180 °C.
  • Podáváme po vychlazení, ozdobené jogurtem a ovocem (např. banánem), nebo ovocnou marmeládou. 

Kokosový dortík z fazolí

Tento dortík je stejně jako další fazolové dobroty nejen výživný, ale i velmi sytý. Bohatě stačí dát každému na talířek jen malý kousek.

  • Potřebujeme 200 g malých bílých fazolí, 4 vejce, 200 ml kokosového mléka, 120 g strouhaného kokosu a vanilkový cukr.
  • Uvařené fazole rozmixujeme i s nálevem, přidáme kokosové mléko a většinu strouhaného kokosu. Směs nalijeme do zapékací misky.
  • V mixéru vyšleháme 4 vejce a cukr do pěny, pěnu přilijeme ke směsi v misce a společně důkladně promícháme.
  • Povrch posypeme strouhaným kokosem.
  • Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 40 minut. Během pečení máme v troubě pekáček s vodou (na spodu trouby).
  • Po 40 minutách troubu vypneme a necháme ještě chvíli dojít.
  • Moučník musí zůstat uvnitř krémový a mazlavý, nikoliv vysušený.
  • Po vychladnutí uložíme do lednice a podáváme až následující den.

Recepty na další oblíbená jídla z fazolí najdete v našem bohatém receptáři. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli