Jak uvařit houbový guláš? Svou chutí konkuruje tradičnímu guláši
Uvařit a ochutnat houbový guláš je na podzim během houbařské sezóny téměř nutností. Můžeme jej obměnit nejrůznějšími druhy lesních hub, které dodají neodolatelné aroma. Příprava nezabere příliš času a hravě ho zvládnete.
Máte zaplněný košík lesními hříbky? Vyzkoušejte místo smaženice uvařit lahodný houbový guláš. Nejvíce se do něj hodí hřibovité houby jako jsou pravé hřiby, babky, klouzci, křemenáče a kozáci. Nešlápnete vedle však ani s bedlami, liškami nebo penízovkami, které se nejhojněji vyskytují během října. Houbový guláš můžeme připravit bezmasý nebo přidat kousek slaniny či škvarků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit houbový guláš
Stejně jako do masového guláše i do houbového patří větší množství cibule, která dodá barvu, chuť a guláš zahustí. Nesmí chybět ani koření, které do guláše patří: česnek, sladká paprika, kmín a rozvoněná majoránka. Lesní houby kvůli stravitelnosti dusíme alespoň 25 minut, abychom zabránili případným zažívacím potížím.
Na 4 porce houbového guláše potřebujeme: 500 g lesních hub, 3 cibule, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžičku mletého kmínu, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce hladké mouky, sádlo, podle potřeby vývar, sůl a pepř.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm dohněda orestujeme cibuli. Zasypeme moukou, osmažíme a připravíme základ pro jíšku.
- Přidáme mletou papriku, krátce osmahneme a zalijeme studeným vývarem (množství podle potřeby).
- Prošleháme a přivedeme k varu. Poté přidáme houby, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín.
- Guláš dusíme do změknutí hub, přibližně 20–25 minut. Podle potřeby můžeme guláš zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě nebo naopak zředit vývarem.
A jak připravit jednoduchý a výborný houbový guláš můžete zhlédnout také v našem podrobném video-návodu níže. Houbový guláš na talíři ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí a podáváme s knedlíkem nebo čerstvým pečivem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Komentáře