Nejlepší hrachová polévka: Dá se uvařit na různé způsoby a výborně chutná s křupavými krutony
Suchý hrách předem namočíme, pak vyměníme vodu za novou a vaříme ho do změknutí (cca 1– 1,5 hod.). Výměna vody je prevencí proti nadýmání, stejně jako přidání saturejky. Hrách vaříme déle než čočku, ale kratší dobu než soju nebo cizrnu.
Jak ochutit hrachovou polévku
Na výborné hrachové polévce si opravdu pochutnáme:
- Polévku solíme až po změknutí hrachu - to je důležité, protože pokud bychom osolili před vařením, hrách by se špatně a dlouho vařil.
- K hrachu přidáme oblíbené koření, hodí se k němu majoránka a saturejka, nebo jakékoliv polévkové koření (typu vegeta).
- Velmi důležitý je česnek, do hrachové polévky s ním nešetříme. Buď ho přidáme až na konec, aby se zbytečně nevařil a neztrácel aroma, nebo ho můžeme přidat ještě před mixováním a promixovat společně s hrachem - tímto způsobem si ušetříme mytí mačkadla na česnek.
Zelenina do hrachovky
Hrachová polévka nemusí být jenom "jednodruhová", k hrachu můžeme přidat další zeleninu (např. kořenovou, květák, brokolici, zelený hrášek). Počítáme ale s tím, že zelenina potřebuje výrazně kratší čas na uvaření než hrách.
- Zeleninu můžeme přidat k hrachu, když už je skoro změklý a po dovaření vše společně rozmixovat. Výsledkem je hustá polévka.
- Zeleninu můžeme přidat také až poté, co jsme hrách rozmixovali a ještě společně dovařit.
- Další možností je zeleninu uvařit v jiném hrnci zvlášť, a po rozmixování hrachu ji do polévky přidat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím vylepšit hrachovovou polévku
Tuto polévku není třeba zahušťovat moukou, je hustá dostatečně. Kromě další zeleniny se do hrachové polévky hodí kroupy nebo malé množství jemných ovesných vloček. Kdo chce, při podávání polévku doplní osmahnutou cibulkou, uzeným tofu, nebo uzeninou. A hlavně nezapomeneme na krutony z pečiva, ty chuť této polévky ještě významně vylepší. Strávníci si je dávají podle svého přání přímo na talíř do polévky.
Hrachová polévka s hráškem
Hrachovou polévku můžeme vyzkoušet podle netradičního receptu:
- Potřebujeme 300 g hrachu (žlutého, předvařeného), 1 mrkev, 1 plechovku sterilovaného hrášku (210 g), 1 lahůdkovu cibulku i s natí, 4 stroužky česneku, 1 lžičku soli (himalájské), hrst naklíčené fazole mungo
- Hrách opláchneme a zalijeme asi litrem vody, přivademe k varu a při střední teplotě vaříme za občasného promíchání až do změknutí, cca 45 minut. Podle potřeby doléváme vodu, těsně před dovařením osolíme.
- Hrách rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby přidáme vodu.
- Přisypeme na kolečka nakrájenou mrkev a společně ještě povaříme.
- Na závěr přidáme prolisovaný česnek, sterilovaný hrášek (bez nálevu), naklíčené fazole mungo a nakrájenou cibulku. Již nevaříme, jen krátce necháme odstát, aby se propojily chutě.
Jak uvařit hrachovou polévku podle uvedeného receptu nám názorně předvede následující video:
Komentáře