Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová polévka patří k těm nejoblíbenějším. Každá rodina ji vaří trochu jinak a má svůj osvědčený recept
Zdroj: Top recepty

Koprová polévka má výbornou chuť a krásně voní po kopru. Připravuje se v mnoha variantách. Vylepšit ji můžeme houbami, vajíčky, smetanou nebo kysaným zelím. Oblíbené recepty nám poradí, jak na to.

Koprová polévka je jedna z našich nejmilejších. Při obědě ji často podáváme před sladkým pokrmem např. před kynutými jahodovými knedlíky nebo žemlovkou. Příjemně zasytí a krásně voní koprem - úplně nejlepší je čerstvě sklizený ze zahrady, ale dobře chutná i mražený nebo naložený v soli. 

Recepty na koprovou polévku

Možná se nám stalo, že nás někdo pozval na koprovou polévku a ta pak chutnala úplně jinak, než jsme čekali. Každá rodina má svůj oblíbený recept a i v našem receptáři najdeme různé postupy, jak ji uvařit. Co mají společného, je hlavně jemně nakrájený kopr

Jednoduchá koprová polévka

Podle jednoduchého receptu dáme do hrnce s trochou osolené vody vařit na kostečky nakrájené brambory. Po chvíli, jakmile začnou měknout, je zalijeme hrnkem vody, ve kterém jsme rozmíchali trochu hladké mouky. Povaříme a dolijeme na požadované množství mlékem (může být i rostlinné). Ke konci vaření polévku podle chuti dosolíme a odstavíme. Nakonec přidáme jemně nakrájený kopr.

Jak polévku vylepšit

Základní postup vylepšíme různými způsoby. Přidáváme především vajíčka - buď je v polévce rozmícháme a společně s ní povaříme, nebo je uvaříme zvlášť natvrdo, každému strávníkovi nakrájíme na talíř a přilijeme polévku. Další možností jsou houby, můžeme vyzkoušet nadrobno nakrájená kuřátka (houby), která vaříme společně s polévkou, nebo při podávání polévku doplníme houbami z octového nálevu. Kdo chce, ještě si polévku dokyselí (např. trochou octa, který si dá lžící na talíř). Oblíbenou variantou je kysané zelí - dává se přímo na talíř (bez vaření).

Do některých koprových polévek se používá zásmažka, do jiných záklechtka. Někdo je zvyklý používat jen obyčejné mléko, jiný polévku vylepšuje sladkou smetanou, další zakysanou. Každý má rád tu svoji - podle osvědčených receptů si vyzkoušíme a ochutnáme různé varianty.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli