7 nejlepších krémů na dorty, rolády, řezy, cukroví a jiné zákusky: Který z nich si vyberete? Poradíme s přípravou
Při pečení cukroví, dortů, rolád, řezů a jiných zákusků často potřebujeme spolehlivý recept na chutný krém. Přinášíme přehled sedmi nejoblíbenějších, seřazených podle abecedy.
Máslové krémy jsou typické máslem našlehaným s moučkovým cukrem. Nastavují se kaší z mouky, pudinku, vajec apod. Při přípravě každého z nich je důležité mít všechny ingredience přidávané k máslu v pokojové teplotě, aby se máslo nesrazilo. Všechny krémy uchováváme v chladničce.
Zdobení dortů, sladkého pečiva
Recepty této podkategorie přivítá každý, kdo si rád se zdobením pečiva vyhraje. Zdobenými dětskými dorty počínaje, přes svatební cukroví až ke zdobenému velikonočnímu a vánočnímu drobnému pečivu. … Podívejte se na všechny zdobení dortů, sladkého pečiva.
Oblíbené máslové krémy
Každý z krémů je něčím specifický a vyplatí se jej znát.
- Citronový krém (pomazánka) s názvem Lemon curd připravíte šleháním žloutků s cukrem, citronovou šťávou, kůrou a máslem nad párou, dokud směs nezhoustne. Stejně můžete postupovat u krému, který připravíte z pomerančů nebo limetek. Z důvodu používání kůry potřebujete citrusy v bio kvalitě.
- Oblíbený karamelový krém připravíte nejsnáze smícháním našlehaného másla a zkaramelizovaného kondenzovaného slazeného mléka (Salko). Mléko zkaramelizuje povařením uzavřené plechovky dvě hodiny ponořené ve vodě. Jsou ale i jiné metody, viz náš článek.
- Na krém z moučné kaše nejdříve uvaříte hustou kaši z mouky a mléka, a po zchladnutí ji zašleháte do připraveného másla. Tento krém je poměrně snadný a trvanlivý.
- Pařížský krém připravíte z práškového kakaa, nebo z čokolády svařené s tekutou smetanou ke šlehání, a po zchladnutí vmísené do vyšlehaného másla. Bez másla po vyšlehání získáte Pařížskou šlehačku.
- Pudinkový krém připravíte z uvařeného hustého pudinku, který vmícháte do našlehaného másla. Má výhodu množství příchutí podle zvoleného pudinkového prášku a možná proto patří mezi nejoblíbenější. Nevýhodou je krátká trvanlivost.
- Například vaječný krém připravíte z vajec s cukrem, které tepelně upravíte nad párou a po zchladnutí přidáte k našlehanému máslu. Vzniklý krém je jemný, a také jej můžete různě ochutit změklou čokoládou, kávou, rumem apod.
- Žloutkový krém se většinou připravuje s vanilkou, kterou rozříznutou povaříte v mléce, pak do něj zašleháte pěnu ze žloutků s cukrem, a zahřejete do zhoustnutí. Pro větší stabilitu můžete do mléka přidat trochu mouky nebo škrobu. Pak už je na vás, s čím krém smícháte. Většinou se zašlehá do napěněného másla nebo ušlehané smetany.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Krém, který se nesráží
Na závěr jsme připravili názorné video s receptem na krém, který se nesráží. Ať už připravujete kterýkoliv z krémů, přejeme, aby se vám zdobení dařilo, a zákusky od vás vždy chutnaly.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Stékaná poleva na dortu: Máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého bude váš dort vypadat jako z cukrárny
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Lahodný karamelový krém k plnění dortů, zákusků nebo cukroví zvládnou i úplní začátečníci. Máme ale variantu i pro pokročilé
Komentáře