Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Perníčky jsou upečeny a rodina se těší na společné zdobení. Ale jak na tu správnou polevu? Nesmí být moc hutná a ani by neměla z perníčků stékat. Máme pro vás spolehlivý recept i zaručené tipy. Zavolejte pomocníky a jdeme na to.
Bez voňavých medových a sladkých perníčků by to pro někoho nebyly Vánoce a jinde je to dokonce jediné cukroví, co doma připravují. Koledy jsou připravené k poslechu a svařák již provoněl celý dům? Tak sáčky do rukou a jdeme zdobit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na polevu
Poleva se skládá ze 3 surovin, důležité je vystihnut ten správný poměr kvůli konzistenci. Potřebujeme:
- 200 g moučkového cukru,
- 1 bílek z velkého vejce pokojové teploty
- trochu citronové šťávy.
Moučkový cukr prosejte nejlépe 2x, aby nebyly v polevě hrudky. Metličkou mícháme bílek a přisypáváme cukr postupně do požadované hustoty nebo použijeme elektrický šlehač ideálně s metličkami na těsto. Šlehací metličky zbytečně vženou do polevy vzduch.
Konzistence je důležitá
Pokud se při zdobení poleva odděluje nebo naopak stéká, pokazí to perníček i naši náladu. Jak poznat tu správnou hustotu?
- Na čárky a tečky: Na čáry a tečky potřebujeme hutnější polevu. Když zvednete mixér, budou z něj trčet "špičky" či "jehličky". Pokud si stále nejste jistí, párátkem vytvořte na perníčku větší tečku. Drží? Výborně.
- Povrch perníčku: Chcete vykreslit i povrch perníčku? Přidejte vodu, citronovou šťávu nebo dejte jen cca 160 g cukru. Poleva se musí slévat, na zkoušku naberte lžící polevu a pusťte ji zpět do misky. Měla by tvořit kužel, který vydrží 15 vteřin, než se rozplyne.
Použijte kámen nebo škrob
Přesněji můžete použít vinný kámen. Cukráři jej přidávají do bílků, neboť zůstávají tuhé a krásně nabydou. Osvěčené je použití lžičky bramborového škrobu, který také zajistí, že bude poleva krásně tuhá.
Mohlo by vás zajímat
Barvení polevy
Troufáte si na barevné perníčky? Skvěle, můžete polevu obarvit potravinářskými barvivy, nebo zkuste použít ta přírodní.
Bílková poleva na perníčky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře