Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květy černého bezu mají nezaměnitelnou květinovou vůni i chuť. Ideální čas pro sběr je v červnu, kdy se na tomto keři rozvinou velká bílá květenství, která mají široké uplatnění v kuchyni a pyšní se svými blahodárnými účinky na náš organismus.

Z keře černého bezu využíváme jak květy, tak také jeho do černa zbarvené plody známé jako bezinky. Černý bez kvete pouze jednou ročně a to po dobu jednoho měsíce od června do července. Pokud se tedy chystáte na sběr květů, správný čas je právě nyní. Květy mají typickou aromatickou vůni a spoustu příznivých účinků na náš organismus. Pomáhají v boji proti nachlazení, rýmě, kašli a také zánětu dutin. A abychom dostatečně tento přírodní zázrak využili, přinášíme vám zajímavé recepty, jak bílá květenství co nejlépe zpracovat. 

Nejlepší bezové recepty

Možná jste dosud netušili, jaké možnosti květy černého bezu nabízí v kuchyni. Připravíme z nich nejrůznější nápoje a pokrmy, které si můžeme vychutnat i naslano. Spoustu z nich lze také zavařit a uchovat na zimní měsíce, které jsou pro naši imunitu nejnáročnější. Květy sbíráme co nejdále od silnice, abychom měli jistotu, že nejsou plné smogu. Ideální místa pro sběr jsou louky a lesy, i tam se černý bez hojně vyskytuje. 

  1. Z usušených květů připravíme kdykoliv během roku bezový čaj. Doba sušení trvá přibližně 2 týdny. Květy poté zalijeme vroucí vodou (asi 2 lžíce květů na 500 ml vody) a necháme vylouhovat. Přecedíme a můžeme dosladit medem nebo domácím sirupem
  2. Velmi oblíbené jsou v těstíčku obalené květy bezu, které smažíme v oleji a podáváme nasladko nebo naslano
  3. Na snídani nám přijde vhod bezový med, který vznikne delším povařením s cukrem.
  4. Ze 40 nasbíraných květů připravíme lahodnou bezovou marmeládu, která nám vydrží až do zimy. 
  5. Nejen děti v létě potěší bezové zmrzliny, které připravíme z čerstvých květů a bílého jogurtu. Ve formičkách necháme zamrazit a můžeme mlsat.

Bezový sirup z květů 

Nesmíme zapomenout na velmi oblíbený bezový sirup. Na základní dávku potřebujeme přibližně 30-40 větších květů. Výborně se hodí do domácích limonád, na doslazení čajů a dezertů. Zavařením na 85 °C po dobu 20 minut prodloužíme jeho trvanlivost a vydrží nám i během zimních měsíců. 

Celý postup na výrobu bezového sirupu můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. 

A jak využíváte květy černého bezu vy? Podělte se s námi o vaše recepty do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky