Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Jakmile se louky prozáří spoustou květů pampelišek, rádi bychom si je nějakým způsobem uchovali, než se promění v bílé hlavičky. Oblíbenou možností je vaření pampeliškového medu. Používá se při nachlazení a ke slazení čaje, kaší, ovocných knedlíků a dalších jídel.
Pampelišky pro jarní očistu
Brzy na jaře začínají vyrážet svěží zelené listy pampelišek. Na zahradě je můžeme vnímat jako úporný plevel, ale jejich konzumace je prospěšná pro naše zdraví. Listy, které trháme z rostlin v čistém prostředí, obsahují mnoho důležitých látek a živin.
Mohlo by vás zajímat
Výhody pro naše zdraví
- listy pampelišek pomáhají při čištění organismu (detoxikaci)
- prospívají naší pokožce, snižují výskyt vrásek a stařeckých skvrn
- regulují a snižují krevní tlak
- snižují zánětlivé projevy na kůži, v orgánech a kloubech
- mají vysoký podíl vlákniny a působí pozitivně na naše trávení
- posilují naše kosti, proto jsou vhodné pro prevenci osteoporózy a dalších nemocí, které souvisí s věkem
Mohlo by vás zajímat
Pampeliškový med
Jakmile nastane pravý čas uvařit pampeliškový med, vyrazíme nasbírat zlaté hlavičky. Základní dávka se připravuje z 400 květů, 2 litrů vody a 2 kg cukru. Nejedná se o skutečný med, ale spíš o sirup. Čím déle se vaří, tím je hustší. Po uvaření ho nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Používáme ho při nachlazení i jako běžné sladidlo.
Komentáře