Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct nejlepší žemlovku, která chutná jako od babičky. Jednoduché, levné a rychlé jídlo z jednoho pekáče
Zdroj: Top recepty

Žemlovka je na přípravu snadné jídlo, kterým potěšíme dospělé i děti. Nejspíš se nám u ní vybaví vzpomínky na dětství a na oblíbená jídla od babičky. Uvnitř je vláčná a na povrchu zapečená do zlatova. Voní jablky, vanilkou a skořicí.

Jednoduché a rychlé jídlo

Žemlovka je velmi jednoduché sladké jídlo, do kterého zužitkujeme starší rohlíky i jablka, která by se už měla spotřebovat. Když máme padaná letní, to je žemlovka ještě chutnější. Navíc je velmi rychlá a levná. Jablečné štrúdly jsou skvělé, ale jejich příprava nám zabere více času.

Různé varianty a vylepšené recepty

Místo rohlíků využijeme i veku nebo vánočku. Každá rodina má oblíbený recept - vylepšený nebo naopak velmi jednoduchý a dietní. Do "luxusních" žemlovek patří tvaroh, pudink, zakysaná smetana nebo sněhová vrstva. Kromě jablek se dá použít i jiné ovoce

Základní suroviny na žemlovku

Rohlíky nakrájíme na plátky. Do misky nalijeme mléko, použijeme obyčejné nebo rostlinné (např. sojové), přisypeme mletou skořici. Kdo chce, doplní vejce, tuk (olej  nebo rozpuštěné máslo), vanilkový a obyčejný cukr. Jsou-li jablka sladká, cukr můžeme vynechat

Jednoduchá příprava

Pekáč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dá se použít i pečící papír, ale pokud je žemlovka vlhčí, není papír ideální. Připravíme si jablka. Kdo chce, může je oloupat. Vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky, nebo je nahrubo nastrouháme.

Jednotlivé vrstvy žemlovky

Do mísy s mlékem namáčíme plátky rohlíků a rovnáme je do pekáče. Na vrstvu rozložíme nakrájená jablka. Můžeme přidat propláchnuté rozinky. Poté narovnáme další vrstvu rohlíků. Povrch uhladíme a pokapeme rozpuštěným máslem nebo olejem.
Žemlovku pozvolna upečeme v předehřáté troubě do zlatova. Příliš vysoká teplota snadno způsobí rychlé ztmavnutí povrchu. Pomůže přikrytí alobalem. Žemlovku podáváme k večeři nebo k obědu. Výborně chutná jako druhý chod po koprové nebo čočkové polévce.

 

Komentáře

Další tipy a triky