Žemlovka je na přípravu snadné jídlo, kterým potěšíme dospělé i děti. Nejspíš se nám u ní vybaví vzpomínky na dětství a na oblíbená jídla od babičky. Uvnitř je vláčná a na povrchu zapečená do zlatova. Voní jablky, vanilkou a skořicí.
Jednoduché a rychlé jídlo
Žemlovka je velmi jednoduché sladké jídlo, do kterého zužitkujeme starší rohlíky i jablka, která by se už měla spotřebovat. Když máme padaná letní, to je žemlovka ještě chutnější. Navíc je velmi rychlá a levná. Jablečné štrúdly jsou skvělé, ale jejich příprava nám zabere více času.
Místo rohlíků využijeme i veku nebo vánočku. Každá rodina má oblíbený recept - vylepšený nebo naopak velmi jednoduchý a dietní. Do "luxusních" žemlovek patří tvaroh, pudink, zakysaná smetana nebo sněhová vrstva. Kromě jablek se dá použít i jiné ovoce.
Rohlíky nakrájíme na plátky. Do misky nalijeme mléko, použijeme obyčejné nebo rostlinné (např. sojové), přisypeme mletou skořici. Kdo chce, doplní vejce, tuk (olej nebo rozpuštěné máslo), vanilkový a obyčejný cukr. Jsou-li jablka sladká, cukr můžeme vynechat.
Pekáč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dá se použít i pečící papír, ale pokud je žemlovka vlhčí, není papír ideální. Připravíme si jablka. Kdo chce, může je oloupat. Vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky, nebo je nahrubo nastrouháme.
Do mísy s mlékem namáčíme plátky rohlíků a rovnáme je do pekáče. Na vrstvu rozložíme nakrájená jablka.Můžeme přidat propláchnuté rozinky. Poté narovnáme další vrstvu rohlíků. Povrch uhladíme a pokapeme rozpuštěným máslemnebo olejem.
Žemlovku pozvolna upečeme v předehřáté troubě do zlatova. Příliš vysoká teplota snadno způsobí rychlé ztmavnutí povrchu. Pomůže přikrytí alobalem. Žemlovku podáváme k večeři nebo k obědu. Výborně chutná jako druhý chod po koprové nebo čočkové polévce.
Komentáře