Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je typické sváteční pečivo z kynutého těsta, které je v naší zemi symbolem českých Vánoc. Upečená dozlatova a jemně pocukrovaná ozdobí krásně každý sváteční stůl. Péct ji můžete z různých těst.

Sváteční vánočka by neměla na Štědrý den chybět na žádném stole. V tradičním receptu přidáváme do těsta voňavé rozinky a na povrch plátky mandlí.  Chutná skvěle namazaná máslem a marmeládou, nebo jen samotná. 

Tradiční recepty na vánočku

Vánočka se nejčastěji připravuje z kynutého těsta a splétá z devíti pramenů. Těsto by mělo obsahovat rozinky namočené v rumu, které vánočku dokonale provoní. Zapomenout bychom neměli na posypání povrchu plátky mandlí.

Netradiční recepty na vánočku

Ne vždy se musíme držet pouze tradičních receptů, inspirujte se recepty na vánočku s lahodnou náplní z ořechů a máku, která ji skvěle provoní. Místo rozinek v rumu můžete použít sladké sušené či kandované ovoce a lískové oříšky.

Originální recepty z vánočkového těsta

Pokud vás omrzí klasický tvar pletené vánočky, vyzkoušejte z těsta jiné vánoční motivy, jako například stromečky či Santu Clause. Pro začátečníky je báječnou variantou stříhaná vánočka, u které se vyhnete složitému zaplétání pramenů.
Velmi oblíbenou možností, která nepotřebuje zdlouhavé kynutí, je tvarohová vánočka. Vyzkoušejte ji podle rychlého videoreceptu a sami uvidíte, že je chuťově naprosto báječná.
Přejeme dobrou chuť.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky