Balkánský sýr je jemný sýr ve slaném nálevu, který je vyráběný z kravského, ovčího nebo také kozího mléka. Jeho velkou výhodou je především dlouhá trvanlivost, kterou zajišťuje jeho slaný nálev.
Balkánský sýr je oblíbený především pro jeho slanou chuť a také měkkou konzistenci. Tento sýr můžete snadno připravit i v pohodlí domova. Navíc je velmi oblíbený do zeleninových salátů, do zapékaných jídel či k nakládání.
Balkánský sýr je k doplnění salátů jako stvořený. Slanou chutí skvěle dochutí čerstvou zeleninu, těstovinový salát, ale i obiloviny, jako je kuskus či bulgur. Sýr stačí nakrájet na kostičky, přidat do salátu a zakápnout olivovým olejem.
Různé druhy sýrů jsou často nepostradatelné při zapékání pokrmů. Balkánský sýr se v troubě snadno rozteče a vytvoří jemnou krustu. Nejčastěji ho používáme k zapékání těstovin, do slaných koláčů, na pizzu nebo také do závinů.
Balkánský sýr se také hodí do pomazánek, které zvládne skvěle dochutit. Stačí jej nastrouhat nebo rozdrobit mezi prsty a přidat k ostatním surovinám. Ve spojení se sušenými rajčaty, česnekem nebo kápií si na pomazánce vždy pochutnáte.
Balkánským sýrem můžete posypat i chuťovky z listového těsta. Jsou ideální k rychlému pohoštění pro nečekanou návštěvu a vždy za ně sklidíte velkou chválu. Vyzkoušejte si je upéct podle snadného videoreceptu. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře