Jak upéct Míša řez nebo křehký tvarohový koláč našich babiček. Nabízíme rady a tipy na korpusy i náplně
Řezů a zákusků s tvarohem je mnoho druhů a typů. Milovníci tvarohových moučníků mohou zbystřit, tohle je pro ně. Začátečníci možná uvítají několik praktických rad a tipů, které pomohou, aby uspěli a moučníky se jim podařily.
Pro nezkušené pekaře je dobré nejdříve nastudovat trochu teorie, aby zbytečně nevyhodili ne úplně levné suroviny. Pak se mohou s chutí pustit do práce.
Míša řezy a jak na ně?
Míša řezy jsou asi nejznámější z těch, na které si nejdříve vzpomeneme, když se řekne tvarohové řezy. Kakaový korpus, tvarohový krém a lahodná poleva dokážou potrápit nejednoho začátečníka. Korpus vytvoříme podle zásad na piškotové těsto. Na krém musíme mít všechny suroviny v pokojové teplotě, aby se nesrazil a polevu vyrobíme podle našeho článku o polevách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat linecké řezy s tvarohem
Na placku rozválenou z poloviny těsta natřeme tvarohovou nádivku, přiklopíme druhou plackou z těsta a společně upečeme. Linecké těsto vyrobíme podle zásad na křehké těsto. Rozvalujeme na válu s mikrotenem nebo potravinovou fólií, aby se těsto nelepilo a nemuseli jsme do něj zaválet zbytečně mnoho mouky. Rozválený plát těsta přeneseme na plech tak, že ho zlehka namotáme na váleček a těsně nad plechem opatrně rozvineme. Upečený koláč poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Strouhaný koláč
Tmavý a „drobenkový“ povrch koláče vypadá atraktivně a přitom je jednoduchý. Nic se nešlehá ani nerozvaluje. Použijeme kvalitní holandské kakao v dostatečném množství, aby lépe vynikl barevný efekt. Těsto zpracujeme jako křehké, rozdělíme na dvě části, z čehož jedna je o trošku menší. Obě části zabalíme a dáme dobře vychladit, nejlépe do druhého dne. Pak nastrouháme tu větší část na struhadle s většími kapkami a rozprostřeme do formy vyložené papírem na pečení. Můžeme zlehka dlaněmi přitlačit, aby v těstě nebyly mezery, kterými by náplň protekla. Potřeme náplní a navrch nastrouháme druhou důkladně vychlazenou část těsta. Po upečení můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tvarohový koláč
Tenký korpus, tvarohová vysoká náplň, někdy ještě ovoce a společně upečené. Takové koláče vyráběly naše babičky mnohem dříve, než si jejich podobnou variantu zamilovali lidé v anglicky mluvících zemích a rozšířili do světa jako cheesecake. Zatímco cheesecake bývá i nepečený, tvarohový koláč podle babiček je vždy pečený. Původní korpus je z křehkého těsta, které rozválíme. Vyložíme jím dno i stěny kulaté vyšší formy (třeba dortové nebo remosky). Tvarohovou náplň nalijeme na těsto, můžeme přidat rozinky nebo citrusovou kůru nebo drobné ovoce. Pečeme v mírné troubě (160 °C) asi hodinu do zrůžovění povrchu. Necháme chvíli ve formě zchladnout. Povrch se mírně propadne. Pak vyjmeme a ještě vlažný nakrájíme.
Ať se vám práce daří!
Komentáře