Co je to nepřímé grilování? Poradíme, jak touto metodou grilovat větší kusy masa
Nejčastěji grilujeme plátky masa, naporcované části kuřete nebo klobásky. Jak ale grilovat větší kus masa? Třeba celé kuře? Poradíme jak zajistit, aby maso uvnitř bylo dostatečně propečené a přitom nebylo zvenku spálené.
Na velké kusy masa použijeme metodu nepřímého grilování. To znamená, že zdroj tepla je jinde než pod masem. Ideální je mít maso uprostřed roštu a rozpálené uhlíky po stranách grilu. Důležité je zaklopit gril víkem, aby teplo neunikalo pryč.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak grilovat velké kusy masa
V tomto případě se neobejdeme bez teplotní sondy, která nám ukáže teplotu masa uvnitř. Pokud ji nemáme, musíme správný čas odhadnout.
- Gril nahřejeme a necháme ho alespoň 30 minut zavřený, aby se všude dostatečně rozprostřelo teplo.
- Odhrneme žhnoucí oharky k okrajům a střed necháme prázdný.
- Na střed grilu vložíme kus masa nebo celé kuře, zavedeme teplotní sondu zhruba doprostřed masa a gril zavřeme.
- Maso během grilování neotáčíme.
- Správná teplota uvnitř masa se liší podle jeho druhu a podle našich preferencí.
- Upečené maso necháme před krájením odpočinout. Stačí 10 minut, během kterých se šťáva vstřebá zpět do masa a nevyteče během krájení ven.
Před grilováním můžeme maso naložit do marinády. Na výběr máme mnoho druhů, jak ty univerzální, tak takové, které se chuťově snoubí s daným druhem masa. Díky marinádě je maso šťavnaté a křehké.
Komentáře