Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak hubnout pomocí nízkokalorické stravy: Jablko, nejběžnější ovoce, má léčivé účinky a doporučuje se pro zdraví
Zdroj: pixabay

Ovoce je velmi důležitou součástí stravy. Je plné vitamínů, vlákniny, minerálních látek a antioxidantů, které nás chrání před působením volných radikálů. Navíc ovoce obsahuje velmi málo kalorií.

Nejběžnějším druhem ovoce u nás jsou jablka. Jsou snadno dostupná a mnoho lidí má dokonce vlastní sklizeň. Kalorická hodnota jablek se pohybuje kolem 50 kalorií na 100 gramů. Jablka můžeme konzumovat syrová, sušená, kompotovaná, nebo je začlenit do některých jídel.

Syrová záležitost před jídlem

Pokud chceme snížit obsah přijatých kalorií, pak je vhodné začít jídlo syrovým ovocem nebo zeleninou. Tyto nízkokalorické potraviny nás už částečně zasytí a následující porce jídla nemusí být tak veliká. Právě jablko se k tomu výborně hodí. Stačí sníst velké jablko a máme o syrovou záležitost před jídlem postaráno. Většina účinných látek se nachází ve slupce nebo těsně pod ní, proto si raději dopřejme jablka i se slupkou. Pokud chceme být originálnější, pak si z jablek a dalšího ovoce připravíme zdravý ovocný salát.

Zpestření jiných jídel

Jablka můžeme použít jako osvěžující součást na ozdobení různých kaší nebo je zapéct v nákypu. Jablka stačí vykrojit, nakrájet na kostičky a posypat s nimi talíř s kaší. Pokud jsou jablka sladká, pak nám i přirozeně osladí kaši a tu pak není potřeba tolik, případně vůbec, doslazovat. Ještě přidejme ořechy nebo semínka a máme o zdravou snídani postaráno. 

Jablka v moučnících

Jablka jsou samozřejmě součástí i řady moučníků. Hledejme recepty, které nejsou příliš sladké a tučné, pak si určitě pochutnáme a zároveň se nebudeme muset stresovat, že jsme touto sladkou dobrotou příliš nabrali. Jedním z takových moučníků je štrúdl, plný voňavých jablíček a skořice.

Další zdravé ovoce

Jiné druhy ovoce s nízkým obsahem kalorií jsou např. jahody, pomeranče, broskve, borůvky či angrešty. Určitě se ale nemusíme bát ani dalších druhů ovoce. Hodnotu více druhů ovoce spojíme v ovocných salátech, jak nám ukazuje i následující video. A salát bude skvěle chutnat i bez becherovky.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky