Jak hubnout pomocí nízkokalorické stravy: Jablko, nejběžnější ovoce, má léčivé účinky a doporučuje se pro zdraví
Ovoce je velmi důležitou součástí stravy. Je plné vitamínů, vlákniny, minerálních látek a antioxidantů, které nás chrání před působením volných radikálů. Navíc ovoce obsahuje velmi málo kalorií.
Nejběžnějším druhem ovoce u nás jsou jablka. Jsou snadno dostupná a mnoho lidí má dokonce vlastní sklizeň. Kalorická hodnota jablek se pohybuje kolem 50 kalorií na 100 gramů. Jablka můžeme konzumovat syrová, sušená, kompotovaná, nebo je začlenit do některých jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Syrová záležitost před jídlem
Pokud chceme snížit obsah přijatých kalorií, pak je vhodné začít jídlo syrovým ovocem nebo zeleninou. Tyto nízkokalorické potraviny nás už částečně zasytí a následující porce jídla nemusí být tak veliká. Právě jablko se k tomu výborně hodí. Stačí sníst velké jablko a máme o syrovou záležitost před jídlem postaráno. Většina účinných látek se nachází ve slupce nebo těsně pod ní, proto si raději dopřejme jablka i se slupkou. Pokud chceme být originálnější, pak si z jablek a dalšího ovoce připravíme zdravý ovocný salát.
Zpestření jiných jídel
Jablka můžeme použít jako osvěžující součást na ozdobení různých kaší nebo je zapéct v nákypu. Jablka stačí vykrojit, nakrájet na kostičky a posypat s nimi talíř s kaší. Pokud jsou jablka sladká, pak nám i přirozeně osladí kaši a tu pak není potřeba tolik, případně vůbec, doslazovat. Ještě přidejme ořechy nebo semínka a máme o zdravou snídani postaráno.
Jablka v moučnících
Jablka jsou samozřejmě součástí i řady moučníků. Hledejme recepty, které nejsou příliš sladké a tučné, pak si určitě pochutnáme a zároveň se nebudeme muset stresovat, že jsme touto sladkou dobrotou příliš nabrali. Jedním z takových moučníků je štrúdl, plný voňavých jablíček a skořice.
Další zdravé ovoce
Jiné druhy ovoce s nízkým obsahem kalorií jsou např. jahody, pomeranče, broskve, borůvky či angrešty. Určitě se ale nemusíme bát ani dalších druhů ovoce. Hodnotu více druhů ovoce spojíme v ovocných salátech, jak nám ukazuje i následující video. A salát bude skvěle chutnat i bez becherovky.
Komentáře