Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Listová zelenina patří do pestré řady druhů zeleniny s jemnou nebo výraznější chutí
Zdroj: pixabay

Listová zelenina má zvlášť nízký obsah kalorií, proto se velmi hodí k zařazení do jídelníčku, pokud hledáme odlehčené potraviny. Tato zelenina je ještě k tomu nabitá důležitými vitamíny, minerály a vlákninou.

Mezi listovou zeleninu patří hlávkový salát, špenát, mangold, zelí, kapusta a řada dalších. Často tuto zeleninu konzumujeme syrovou - buď v salátech, nebo ji používáme k ozdobení a doplnění hlavního chodu. Zpracovat se ale dá i tepelně, například dušením či vařením. I když u některých druhů listové zeleniny dáváme přednost tepelné úpravě, jiné druhy tepelně upravujeme velmi výjimečně.

Kapusta

Kalorické hodnoty kapusty se pohybují kolem 50 kalorií na 100 gramů. Záleží na druhu (např. hlávková, růžičková, toskánská, kadeřavá) a způsobu jejího zpracování. Většinou kapustu konzumujeme tepelně upravenou. Hodí se do polévek, k zapékání či k dušení.
Čerstvé listy špenátu mají pouhých 19 kalorií na 100 gramů. Využít je můžeme jako oblohu hlavního chodu a chlebů, či do salátů. Po tepelné úpravě dušením se dostává špenát na hodnotu 34 kalorií na 100 gramů. Tepelně upravený špenát konzumujeme s bramborami, gnocchi, či třeba ve slaných palačinkách.

Rukola

Rukola má výrazně štiplavou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Na 100 gramů rukoly připadá 28 kalorií. Hodí se především ke konzumaci v syrové podobě. Doplníme a ozdobíme s ní saláty, rizoto či zapečené těstoviny. Připravit z ní můžeme pesto nebo ji přidáme na pizzu. Je skvělá k doplnění svačinových baget.

A co další druhy listové zeleniny?

Druhů listové zeleniny je celá řada. Rozhodně neuděláme chybu konzumací žádného z nich. Pokud nás zajímají konkrétní kalorické údaje, stačí nahlédnout na web Kalorických Tabulek.

Ukázku využití efektních listů rukoly předvádí následující video:

A malá rada na závěr

Pokud si dopřejeme před hlavním chodem misku čerstvého zeleninového salátu, částečně nás zasytí a již nebudeme mít tolik "místa" pro větší množství potravin s vyšším obsahem kalorií. I to je jedna z cest k omezení svého kalorického příjmu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli