Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Pohanka je bezlepková příloha, jejíž chuti prospěje dostatečné ochucení
Zdroj: Pixabay

Pohanka je často opomíjenou potravinou. Zároveň je ale zdraví velmi prospěšnou a dokonce přirozeně bezlepkovou přílohou, které stačí velmi málo, aby byla příjemně a chutně upravená.

Vařená pohanka se navíc se svou hodnotou 105 kalorií na 100 gramů hmotnosti dostává z hlediska příjmu kalorií dokonce před oblíbené přílohy jako je rýže, těstoviny či kuskus. Aby nám pohanka chutnala, nešetříme s ochucením. Použijeme především česnek (čerstvý i sušený), cibuli, petrželku a majoránku.

Chuti pohanky připravované naslano prospěje také Tebi (sušené lahůdkové droždí) nebo na cibulce osmahnuté kvasnice.

Snídaně s pohankou

Z pohanky si můžeme připravit hned ráno k snídani kaši. Osladit ji lze medem, ale postačí i čerstvé, kompotované nebo sušené ovoce. Ochutíme ji také ořechy a semínky.

Polévky z pohanky

Pohanka je výživnou a chutnou součástí polévky. Zahustí ji a tím jí dodá na vydatnosti - díky tomu může i samotná polévka postačit jako lehčí oběd. 

Hlavní jídla s pohankou

Z pohanky lze uvařit řadu hlavních jídel. Známý je například pohankový kuba, připravit také můžeme velmi chutné karbanátky, sekanou nebo čevabčiči. Pokud chceme jejich kalorickou hodnotu snížit, pak je nesmažíme na oleji, ale pečeme v troubě. Z pohanky připravíme též chutné rizoto či zapékaná jídla.

Pohanková pomazánka k večeři

K večeři, ale třeba i k snídani nebo svačině, si připravíme z pohanky pomazánku. Hojně ji ochutíme česnekem a bylinkami, zejména petrželkou

Pohanková mouka a její využití

Z pohanky je k dispozici i pohanková mouka. Znají ji především ti, kteří se stravují bezlepkově. Dá se péct čistě z ní, ale častěji ji mícháme s běžnějšími druhy mouky a pak pečeme různé dalamánky, chléb, sušenky, lívance nebo třeba palačinky, jak je vidět na následujícím videu: 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky