Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nugát je cukrářská hmota, která se vyrábí z cukru nebo medu, kakaa, bílků a jemně mletých ořechů - vlašských, lískových, mandlí či arašídů. Název nugát má mnoho cukrovinek, které však mají rozlišné ingredience.

Každý, kdo miluje nugát, před sebou nevidí medovou pochoutku s celými ořechy, která se prodává v Turecku. Nevidí marcipánové kostky ani malé kakaové řezy s polevou. Vidí tříbarevné kostičky s čokoládou, které mají báječně jemnou chuť.

Jak se dělá tříbarevný nugát

Seznámíme vás s naprosto jednoduchým receptem:

  • Bílou, mléčnou a tmavou čokoládu (nebo čokoládové pecky) rozdělíme po 100 g do 3 mističek. Do každé misky přidáme 100 g jemného arašídového másla, použít však můžeme i lískooříškový krém.
  • První misku položíme na kastrůlek s horkou vodou a směs rozpustíme do hladkého krému. Do formy vyložené potravinářskou fólií nalijeme hmotu, uhladíme do roviny a vložíme do lednice, kde necháme obsah formy ztuhnout.
  • Stejně postupujeme i u zbývajících dvou misek - čokoládu a krém rozpustíme, nalijeme do formy a necháme důkladně ztuhnout. Milovníci nugátu mohou povrch polít čokoládovou polevou.
  • Ztuhlou hmotu vyjmeme z formy a odstraníme fólii. Pomocí ostrého nože, který namáčíme do horké vody, rozkrájíme plát na stejně veliké kostičky. Pomůžeme si pravítkem, aby byly všechny kostky stejné.

Kostičky necháme vychladit. Pokud je budeme chtít darovat, můžeme je vložit do papírových košíčků a zabalit je jako pralinky - do celofánové sáčku či krabičky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli