Jak připravit oblíbené plněné tousty. Tipy na slané i sladké, pro návštěvu i na výlet
Tousty jsou vděčné pohoštění pro návštěvu, výborná snídaně nebo večeře, pohodlné jídlo na výlety a cesty... Chutnají nám teplé i studené. Když plněné tousty dáme na stůl, všichni zajásají. Rádi si je připravujeme společně s přáteli. Jsou jednoduché a přitom si na nich pochutnáme.
Plněné tousty z kontaktního grilu
Příprava toustů může být zábava. Každému chutnají jiné kombinace náplně. Pokud je nás více, nejrychleji tousty připravíme v kontaktním grilu. Záleží na jeho velikosti, obvykle naskládáme šest toustů vedle sebe a jejich příprava bude snadná a pohodlná. Tousty se podle některých našich receptů pečou v toustovači, jiné na grilu a další na pánvi.
Jak snadno naplnit tousty
Na tousty obvykle používáme toustový chléb - buď obyčejný nebo celozrnný. Rozložíme si ho přímo na stůl nebo na velký tác a začneme s plněním. Nejjednodušší je namazat vrchní část spodní strany buď tukem na mazání (např. Zlatá Haná) nebo trochou oleje. A hned začneme rovnat náplň. Může to být trochu jemně nakrájené zeleniny (paprika, kapie, cibule či tenký plátek rajčete). Chutné, ale méně obvyklé, jsou i sterilované okurky, které nakrájíme na tenké plátky. Kdo chce, přidá si hořčici, kečup nebo uzeninu (nejčastěji šunku). To vše přikryjeme plátkem tvrdého sýru (např. eidam nebo gouda). Sýr můžeme použít i nastrouhaný. Nakonec na vše položíme horní plátek toustového chleba, který zvrchu opět potřeme tukem nebo olejem.
Pečení toustů
Jakmile máme první dávku plněných toustů připravenou, hned začneme s pečením. Naskládáme je do předehřátého toustovače nebo kontaktního grilu, přístroj uzavřeme a chvíli počkáme. Pečení jde rychle. Mezi pečením první dávky si nachystáme další dávku toustů. Při pečení na pánvi raději tousty neplníme moc "do výšky", bylo by je pak potřeba něčím zatížit. K plnění lze použít toustový chléb, který si sami upečeme v domácí pekárně.
Různé náplně - různé chutě
Kromě klasické náplně (sýr, šunka) můžeme vyzkoušet mnoho dalších oblíbených i méně obvyklých kombinací. Jiné chutě získáme použitím různých druhů zeleniny, oliv, sterilovaných žampiónů a rozdílných sýrů. Můžeme ochutnat takto připravenou mozzarellu, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky nebo hermelín. V našem receptáři máme mimo jiné lákavý recept na luxusní francouzské tousty plněné hermelínem a šunkou, obalované ve vajíčku a pečené na pánvi.
Tousty nasladko
Plněné tousty se dají připravovat i na sladko, za vyzkoušení stojí kombinace nutelly nebo arašídového másla a banánových plátků. Těm, kdo mají rádi žemlovky, budou chutnat tousty s hruškami nebo jablky se skořicí. Při podávání je doplňujeme sladkými omáčkami a čerstvým ovocem. Můžeme je dozdobit čokoládovým nebo karamelovým sirupem. Sladké tousty budou mít úspěch u dětí.
Čištění přístroje
Čištění přístroje, hlavně po delším pečení, může být nepříjemné. Ale pokud se do čištění pustíme co nejdříve, dokud vše nezaschne a nevychladne, jde to snadno a dobře. A pokud to hned nestihneme, tak si později přístroj znovu krátce rozehřejeme. Při čištění nám pomůže vlhký hadřík a papírové ubrousky. Nepoužíváme žádné drátěnky, ani nic ostrého, abychom nepoškodili povrch přístroje.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře