Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Obložené chlebíčky chystáme obvykle pro zvláštní a slavnostní příležitosti, jako pestré studené pohoštění. Obkládáme je tak, aby barevně i chuťově lákaly strávníky ke konzumaci.
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele stvořil pohoštění „tak na dvě–tři kousnutí“. Plátky bílého nebo tmavého chleba úhledně obložil pochutinami a tím položil základ jednomu z českých fenoménů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak to bylo v historii
Prvorepublikové luxusní lahůdkářství se brzy stalo svými chlebíčky proslavené, bylo sice náročné na suroviny, ale odtud scházel už jen malý krůček k domácímu napodobování. Obložené chlebíčky se musí umět správně připravit, aby z nich nic netrčelo a nepadalo. Konzumace musí být příjemná pro oko i chuťové buňky. Chutě se musí vzájemně doplňovat, nikoliv přebíjet. Obložených chlebíčků můžeme díky kombinacím surovin vytvořit mnoho desítek druhů. Můžeme připravit klasické i přímo "retro" chlebíčky, nebo naopak moderní s ovocem či cizokrajnými surovinami.
Jak připravit chlebíčky
Většina chlebíčků je oválných, ale není to podmínka. Naopak zajímavý (čtvercový, trojúhelníkový) tvar může více lákat ke konzumaci. Krájíme nejčastěji plátky šikmo nebo příčně z bílého (většinou veka) nebo z tmavého chleba (celozrnný, bageta, toustový, žitný). Tloušťka krajíců má být nejvýše 1 cm. Kromě čerstvého pečiva můžeme obkládat i topinky nebo Knäcke-Brot.
Chlebíčky
Rodinné sešlosti, narozeninové oslavy ani vánoční večírky se neobejdou bez pohoštění. Podpořte tradici a připravte pro své hosty národní poklad - obložené chlebíčky. Při jejich přípravě můžete pustit… Podívejte se na všechny chlebíčky.
Čím namazat veku
Chléb před obložením je nutné něčím namazat. Obyčejně mažeme jen tenkou vrstvou. Nejběžnějšími „podmazy“ jsou:
- Máslo může být ochucené např. protlakem, sardelkou, křenem, hořčicí nebo bylinkami. Platí, že pod jemné chutě můžeme uplatnit výraznější „podmaz“ a naopak. K výrazným sýrům (tvarůžky) nebo uzeninám (uherák) se hodí čistá chuť másla.
- Majonéza může být ochucená podobně jako máslo, nebo např. ještě rozemletou šunkou, humřím nebo krabím masem, vařenou zeleninou (květák, mrkev, chřest).
- Bramborový nebo jiný salát. Saláty z drobně krájených nebo strouhaných surovin spojených majonézou jsou na chlebíčcích velmi oblíbené. Hodí se pod běžné uzeniny (šunka, salámy) nebo netučné maso.
- Žervé dobře funguje jako dietní alternativa másla. Žervé se hodí pod tučnější suroviny (olejovky, tresčí játra, uzený losos apod.).
- Pomazánky, jako je škvarková, paštiková, tvarohové (rozhuda, Budapešťská) a také oblíbené sýrové (nivová, hermelínová), jsou dobrou alternativou majonézového salátu a svou pikantnější chutí udělají vaše chlebíčky jedinečnými.
- Hodně našlehané pomazánky stříkáme sáčkem se zdobicí trubičkou. Oblíbená je třeba šunková pěna.
Čím obložit chlebíčky
Obložení chlebíčků je důležité, dává chlebíčkům charakter. Podle hlavní suroviny v obložení mívají chlebíčky i název (šunkové, vajíčkové, s debrecínkou apod.). Chléb můžeme obložit tím, co máme nejraději. Nejdůležitější pravidlo je, že vše je nakrájené na velmi tenké plátky a skládané velmi úhledně. Můžeme z nich vytvořit vlnky, řady, kornoutky, nebo je jen přeložit. Nejběžnější obložení tvoří:
- Tepelně upravené maso - může být pečené, grilované nebo uzené. Výborný je tence nakrájený rostbíf.
- Uzeniny jako šunka, salámy, fermentované salámy, malé uzenky.
- Sýry pokládáme buď zrající nakrájené na výseče, nebo z tvrdých sýrů tenké plátky stočené do kornoutků, závitků apod.
- Vejce vařená a rozpůlená, nakrájená na plátky nebo dílky. Mohou být i v podobě omelety.
- Ryby využijeme většinou okapané z konzervy (šproty, sardelová očka), nebo jsou vhodné části tepelně upravených ryb. Výborné jsou plátky uzeného lososa.
Čím chlebíčky ozdobit
Říká se, že konec korunuje dílo, tak i zdobení celý chlebíček dotvoří a chuťově doplní.
- Obvykle to bývá zelenina nebo bylinky, jejichž barevnost chlebíček rozjasní.
- Zeleninu vždy krájíme jemně: cibuli na tenoučká kolečka, která ještě rozebereme na kroužky, papriku na proužky nebo trojúhleníčky, okurky na vějířky, citrony na kolečka nebo dílky, z ředkviček můžeme vytvořit tulipánky nebo růžičky, z petrželky utrhneme malou snítku, ze salátového listu odtrhneme potřebnou část apod.
- Zdobit můžeme i "pusinkou" majonézy nebo pomazánky, které jsme použili jako „podmaz“.
- Ze změklého másla vlnkovaným nožem vykrojíme „hoblinku“.
- Také ozdoby z vajec nebo sýrů vypadají na chlebíčku pěkně, navíc vejce je chuťově neutrální. Sýry volíme na zdobení měkké, obalené v koření nebo bylinkách, aby vynikl vzhled, nebo naopak tvrdé, které můžeme nastrouhat, nebo z jejich plátků vykrájet tvary formičkami.
- Vaječné chlebíčky můžeme zdobit i kaviárem jako luxusnější surovinou.
- Zdobíme obvykle nejméně dvěma (i více) druhy zdobení.
Naše video názorně ukazuje přípravu chlebíčků s vejcem a majonézovým přelivem:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře