Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované (pálené) těsto je tepelně upravená směs tekutiny, tuku, mouky a posléze vajec, která se přidávají do vychladlé hmoty. Výsledný zákusek je nadýchaný, křupavý a díky hromadící se páře vytváří uvnitř dutinu.
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané věnečky jako profík. Poradíme vám postup krok za krokem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava odpalovaného těsta
Na jednoduchý recept vám stačí suroviny, které máte doma. Nemusíte shánět tuk, obyčejný olej naprosto stačí:
- Svaříme 300 ml vody a 100 ml oleje se špetkou soli
- Do vařící tekutiny nasypeme mouku (hladkou nebo polohrubou).
- Okamžitě začneme vařečkou míchat a otáčet těsto, které se přichytává na dno a stěny kastrůlku - musíme míchat tak dlouho, dokud se hmota nespojí v kouli bez viditelných žmolků. Necháme vychladnout.
Příprava těsta k pečení
Pečení odpalovaného těsta
Zapneme troubu na 180 °C. Naplníme těstem cukrářský sáček s větší řezanou špičkou. Na plech nastříkáme kopečky, kolečka, věnečky, banánky nebo rohlíčky. Pokud nemáme sáček, stačí dvěma lžičkami nanést těsto na plech do tvaru hrudek. Plech zastříkneme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pak už jen hlídáme a pozorujeme, jak kopečky těsta rostou a růžoví. Troubu nesmíme otevřít! Po upečení otevřeme dvířka trouby tak, aby pára pomaličku unikla. Také můžeme vložit mezi dvířka a troubu vařečku.
Čím plníme a zdobíme odpalované těsto
Co se dá připravit z odpalovaného těsta
Jeden recept na mnoho způsobů - to je pálené těsto. Připravíte z něj:
- věnečky, větrníky, donuty, banánky, koblihy
- francouzské éclairs a profiterolky, španělské churros
- moučníky na plech - větrník, mraky
- ovocné knedlíky, noky, krokety
Pokud máte z odpalovaného těsta strach, můžete se podívat na přípravu jednoduchých věnečků v našem videu a sami uvidíte, že to není nic složitého:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Téměř bezpracné masopustní koblihy z trouby: Ochucené vanilkou a rumem voní na dálku a jsou neskutečně nadýchané
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře