Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Představujeme okurkový relish. Poradíme, jak zavařit okurky podle oblíbených světových receptů
Zdroj: Pixabay

Chcete zpestřit letní grilování, podzimní obědy, vánoční salát či velikonoční občerstvení? Sladkokyselá chuť okurkového relishe vylepší každé maso, salát, pomazánku i grilovanou zeleninu.

Jedná se o americkou verzi zpracování našich dobře známých okurek, které nám obohacují pokrmy v jídelníčku po celý rok. Podíváme se společně, jak na to.

Recept na základní okurkový relish

Postup, jak okurkový relish připravíme, popíšeme v několika krocích:

  1. Okurky pečlivě omyjeme a zkotrolujeme, zda nejsou poškozené nebo nahnilé.
  2. 1,5 kg okurek podélně rozkrojíme, vydlabeme lžičkou semínka a rozmixujeme na menší kousky.
  3. Přidáme 1 velkou mixovanou cibuli, ¼ hrnku soli a necháme společně 2–3 hodiny odpočívat v cedníku, čímž odstraníme přebytečnou tekutinu.
  4. Nachystáme si zatím v hrnci směs dvou hrnků cukru, tří hrnků octu a čtyřech stroužků česneku. Přidáme dvě lžičky hořčičného semínka a kurkumu.
  5. Směs přivedeme k varu, přidáme okurky s cibulí a vaříme 10 minut. Naplníme čisté sklenice a zavaříme.

Fantazii se meze nekladou

Okurkový relish se hodí do hot dogu či propečeného burgeru, jako obloha, do salátů nebo pomazánek. A verzí existuje opravdu mnoho, kromě cibule se může přidat i paprika či zelí, místo cukru můžeme dát med, pikantní podání je s chilli papričkami a česká verze se neobejde bez kopru. Do které varianty se pustíte vy?

 

Další tipy a triky