Okurky máme rádi pro jejich křupavost a dietetické vlastnosti. Kromě salátů a kvašáků jsou vhodné i na pleťovou masku
Okurky pocházejí z Indie a ve střední Evropě se rozšířily teprve v 19. století. Dnes jsou pro nás běžnou a oblíbenou zeleninou.
Okurky jsou jednoleté, teplomilné a vlhkomilné rostliny, náročné na výživu. Dbáme, abychom je zbytečně nepřehnojovali dusíkem. Pěstujeme je na slunečném místě, před mrazíky je chráníme perforovanou fólií. V praxi rozlišujeme dvě skupiny odrůd: nakládačky a salátovky. Sklízíme je od června do konce září.
Čím jsou okurky významné ve výživě
Energetická hodnota okurek je malá, obsahují až 98 % vody, z minerálních látek obsahují zásadotvorné prvky, malé množství vitamínů, organických kyselin a vlákniny. Mají výrazně močopudný účinek, ale jsou hůře stravitelné, proto je lepší je strouhat nebo krájet nadrobno. Jejich hlavní význam je při redukční dietě a v osvěžujícím účinku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak okurky zpracujeme
Salátové okurky jsou ideální jako součást zeleninových salátů, studených polévek, studených omáček a nápojů. Svou svěží barvou také ozdobí obložené mísy a talíře. Na teplou kuchyni se čerstvé okurky příliš nehodí.
Jak uložit okurky
Okurky nakládačky se používají hlavně ke sterilování (sterilujeme krátce, aby neztratily křupavost) ve sladkokyselém nálevu, také je můžeme nakládat jako kvašáky. Zde se nejlépe uplatní přerostlé okurky do 15 cm.
Jak připravit pleťovou masku z okurek
Okurky patří mezi nejlepší přípravky čistící pleť, a to i u přecitlivělé pokožky. Připravujeme z nich masku nebo pleťovou vodu ze šťávy. Na pleťovou masku jemně nastrouháme oloupanou okurku, hmotu rozprostřeme na vatu o velikosti obličeje s otvory pro oči a ústa. Necháme působit 15 minut. Maska má stahující účinek. Už naše babičky si přikládaly okurkové slupky na čelo.
Komentáře