Okurky na talíři: Co dobrého připravit z větších okurek a na co se nejvíce hodí
Bohatá sklizeň okurek nás těší, ale co když okurek na bedničkách stále přibývá a my už nemáme nápady na jejich využití? Plody se dají snadno zavařovat a plné sklenice dobře ochucených okurek jsou chloubou každé hospodyňky, ale čerstvě sklizené okurky se dají zpracovat i jinými způsoby.
Okurky jíme nejčastěji syrové - můžeme je jednoduše krájet na kolečka a zdobit jimi jídla studené i teplé kuchyně. Vylepšovat bagety, chlebíčky i obložené talíře čerstvou zeleninou je snadné, jídlo je pak lákavé pro oči i chuť. Možností využití okurek je celá řada, některé jsme pro vás vybrali do následujícího přehledu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Okurky na talíři
Když je okurek dostatek, je to ta pravá chvíle pro tradiční jídla i nejrůznější kuchařské experimenty.
- Jednoduchý okurkový salát: Připravovaly ho naše babičky a maminky, své místo má i na našem stole. Nastrouhaná okurka s jednoduchou zálivkou určitě nezklame.
- Šopský salát: Nakrájená plodová zelenina (včetně okurek), s balkánským sýrem a olivovým olejem, představuje skvělý salát výtečné chuti.
- Bramborový salát s okurkou: Okurky jsou do salátů opravdu skvělé - příkladem je také tento bramborový. Okurky se s úspěchem dají využít do nejrůznějších salátových směsí, a to buď loupané nebo se slupkou, nakrájené na kostičky nebo nastrouhané na kolečka.
- Křupavé koprové okurky: Ze salátových okurek můžete připravit tento výborný salát s chutí česneku, kopru a hořčičného semínka.
- Tzatziky: Svěží studená omáčka ze strouhaných okurek, kopru a zakysané smetany je oblíbenou přílohou ke grilovanému masu.
- Plněné okurky: Další báječnou dobrotou jsou okurky plněné směsí z tvarohu, lučiny, bylinek a hlavně z čerstvé zeleniny. Atraktivní pohoštění z okurek plněných pomazánkou vytvoříte snadno a rychle.
- Okurkové smoothie: Okurku můžete využít na přípravu nápoje plného vitamínů, náš recept s kiwi je příkladem, ale vytvořte si vlastní chutnou kombinaci pro lahodné smoothie.
- Kefírový koktejl s okurkou: Báječně osvěžující okurky obsahují vysoký podíl vody, což můžeme zužitkovat i do tohoto osvěžujícího koktejlu. Potřebovat budete ještě kefír, sůl, cukr a kopr.
- Omáčka ze salátových okurek: Okurky obvykle jíme syrové nebo zavařené, ale co je vyzkoušet pro změnu uvařené, a to v omáčce? Tato omáčka je ochucená pepřem, koprem a citrónem. Můžete vyzkoušet také omáčku s cherry rajčátky, kremžskou hořčicí a naťovou petrželí. I s okurkami můžete takto experimentovat, podobně jako s cuketou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud máte okurek stále nadbytek, vyzkoušejte podle následujícího videa zavařit pikantní okurkové řezy, o správnou chuť se postará vhodně zvolené koření (pepř, kari, chilli).
Komentáře