Omáčka velouté je základní světlá omáčka, kterou podáváme s masem, zeleninou nebo rybami. Je dobrým základem pro další omáčky či polévky
Omáčka velouté se podává k jídlům z masa, zeleniny a ryb. Bývá také základem mnoha dalších omáček a polévek. Poradíme, jak ji připravit.
Velouté (veluté) je základní světlá omáčka, v níž se jíška (na rozdíl od bešamelu místo mléka) zalije světlým vývarem nebo bujónem. Vývar může být masový, zeleninový nebo rybí podle druhu pokrmu. Klasický francouzský recept používá vývar z telecích nožiček.
Jak velouté uvařit
Na velouté potřebujeme 2 díly másla, 1 díl hladké mouky a vývar. Na vývaru nešetříme, musí být silný a chutný. K vývaru je možno přidat trochu bílého suchého nebo portského vína.
- Na rozehřátém tuku umícháme žlutou nebo světle růžovou jíšku.
- Zalijeme vývarem a dobře rozšleháme dohladka, abychom neměli v omáčce kousky. Můžeme také použít ponorný mixér nebo omáčku přecedit.
- Provaříme alespoň 20 minut.
- Ochutíme solí (opatrně, vývar bývá slaný dost), pepřem, strouhaným muškátovým oříškem, příp. bylinkami. Další dochucení je v režii kuchaře. Výborně se velouté dochutí houbami (žampiony), předem smaženou cibulí, citronovou šťávou, hořčicí apod.
- Omáčku můžeme na závěr zjemnit trochou smetany.
Doporučujeme článek o velouté z našeho Magazínu:
Mohlo by vás zajímat
Velouté podáváme k „bílému“ masu (drůbeží, králík, ryby) a k vařené nebo dušené zelenině. Velouté využijeme např. při vaření masa na paprice a svíčkové nebo houbové omáčky. Dalším příkladem je Kaldounová polévka podle našeho videa:
Komentáře