Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové měsíčky jsou báječným cukrovím, které krásně voní kakaem a oříšky. I když se výborně hodí na Vánoce, můžete je upéct kdykoliv během roku, na různé sváteční příležitosti. Technika vykrajování je velmi snadná, za chvilku budete mít tác plný krásného a moc dobrého cukroví.

Toto cukroví nepečte dlouho před plánovanou spotřebou (nejvýše týden), ořechové měsíčky jsou totiž nejlepší čerstvé, brzy po upečení, dokud jsou krásně vláčné, později však začínají vysychat. Možná vás překvapí, že se typické tvary měsíčků nevykrajují před pečením, ale až po upečení, a právě díky tomu se mohou pyšnit dokonalou polevou.

Jak udělat ořechové měsíčky

Toto cukroví se peče na plechu jako "obyčejná" buchta, v krásné měsíčky se promění až za chvilku po vytažení plechu z trouby. 

  1. Na jeden plech měsíčků budete potřebovat 4 vejce, 140 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 130 g polohrubé mouky a 2 lžíce kakaa. 
  2. Na rumovou polevu si připravte 2 hrnky moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje. 
  3. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte žloutky a opět prošlehejte. 
  4. Do žloutkové směsi prosejte mouku a kakao, opatrně promíchejte a pak vmíchejte ještě mleté ořechy.
  5. Dále z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ruční metličkou vmíchejte do těsta.
  6. Pak těsto rozetřete na připravený plech, který jste buď vymazali tukem a vysypali hrubou moukou, nebo jen vyložili pečicím papírem.
  7. Plech vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.
  8. Připravte si polevu, a to tak, že vyšleháte cukr, rum, horkou vodu a olej.
  9. Když plech vyjmete z trouby, tak ještě teplý korpus polijte rumovou polevou.
  10. Po krátkém zatuhnutí vykrájejte kovovým kolečkem měsíčky. Krájejte úsporným způsobem, aby zbytečně nezbývaly nevyužité části korpusu. Kdybyste začali vykrajovat příliš brzy, poleva by ještě nebyla dostatečně pevná, ale kdybyste se pustili do vykrajování pozdě, mohla by už začít praskat.
  11. Tip: Pokud dáte přednost citrónové polevě, budete na ni potřebovat 200 g cukru moučka, šťávu z půlky citrónu a dvě lžíce horké vody. Vše dobře ručně smíchejte a poté roztáhněte na upečený korpus

Podívejte se na celé znění receptu na výborné ořechové měsíčky. Doporučujeme přečíst si i komentáře pod receptem.

Můžete vyzkoušet i další recepty na měsíčky, které se trochu liší. Do některých těst se přidává pro ještě plnější chuť strouhaná čokoláda nebo kypřicí prášek pro nadýchanost těsta. Můžete si vybrat i jinou polevu, měsíčky s citrónovou polevou chutnají úžasně a někteří z nás si právě takové pamatují z dětství. 

Přejeme, ať se vám měsíčky krásně povedou.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky