Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Ořechové škeble, lasturky nebo žabí hubinky - pod těmito názvy se skrývá cukroví z tukového těsta, naplněné mletými oříšky s cukrem a rumem. Patří mezi tradiční vánoční cukroví a na slavnostním stole by neměly chybět.
Škebličky s ořechovou náplní jsou jednoduché, rychlé a naprosto úžasné. Na jejich přípravě není nic složitého a dají se péct i na poslední chvíli před Vánocemi, a nejen to - jako cukroví na sváteční stůl se hodí v jakoukoli roční dobu.
Jak na přípravu ořechových škeblí
Připravíme si kulaté vykrajovátko, skleničku nebo sklápěcí formičku na škeble:
- Vypracujeme těsto z 250 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo, Hera), 1 vejce a 1 lžíce teplé vody. Těsto necháme chvíli odpočinout pod miskou.
- Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka, která plníme nádivkou ze 100 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 žloutku a rumu.
- Kolečka přehneme a jen mírně přitiskneme okraje k sobě. Naskládáme je na plech a upečeme do růžova. Necháme je na plechu vychladnout.
- Při pečení se škebličky pootevřou a náplň částečně vyteče ven, což je žádoucí.
Upečené škebličky obalujeme v moučkovém cukru a necháme alespoň pár dnů uležet, aby se chutě prolnuly.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře