Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Zdroj: Toprecepty

Ořechové škeble, lasturky nebo žabí hubinky - pod těmito názvy se skrývá cukroví z tukového těsta, naplněné mletými oříšky s cukrem a rumem. Patří mezi tradiční vánoční cukroví a na slavnostním stole by neměly chybět.

Škebličky s ořechovou náplní jsou jednoduché, rychlé a naprosto úžasné. Na jejich přípravě není nic složitého a dají se péct i na poslední chvíli před Vánocemi, a nejen to - jako cukroví na sváteční stůl se hodí v jakoukoli roční dobu.

Jak na přípravu ořechových škeblí

Připravíme si kulaté vykrajovátko, skleničku nebo sklápěcí formičku na škeble:

  • Vypracujeme těsto z 250 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo, Hera), 1 vejce a 1 lžíce teplé vody. Těsto necháme chvíli odpočinout pod miskou.
  • Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka, která plníme nádivkou ze 100 g mletých ořechů, 100 g cukru, 1 žloutku a rumu.
  • Kolečka přehneme a jen mírně přitiskneme okraje k sobě. Naskládáme je na plech a upečeme do růžova. Necháme je na plechu vychladnout.
  • Při pečení se škebličky pootevřou a náplň částečně vyteče ven, což je žádoucí.

Upečené škebličky obalujeme v moučkovém cukru a necháme alespoň pár dnů uležet, aby se chutě prolnuly.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli