Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oříšky jsou oblíbenou surovinou hlavně ve sladké kuchyni - ať jsou to ořechy vlašské, lískové, kešu, mandle, pekany nebo pistácie. Pro potřeby cukrářů je meleme, strouháme, sekáme nebo používáme celá jádra.

Co se nám vybaví pod slovy "ořechový dort"? Pihovatý korpus s máslovým krémem, zdobený čokoládou a mletými i celými ořechy? Možná je načase vyzkoušet něco jiného - chutný, lehoučký a křehký dort, který se nám bude rozplývat v ústech. 

Jak připravit bezé dort

Ořechové korpusy upečeme den předem, aby se nelámaly:

Bílky za postupného přidávání cukru vyšleháme do pevného, jemného sněhu, který tvoří špičky. Stěrkou vmícháme oříšky a pak také mouku.

Jak upéct bezé dort

Dva plechy vyložíme pečicími papíry, na které si pomocí talířku předkreslíme kolečka - ta pak potřeme máslem a posypeme hrubou moukou. Těsto naneseme lžicí na plech a opatrně rozetřeme. Plechy vložíme do trouby, vyhřáté na 180 °C, a hned snížíme teplotu na 160 °C - ale nic se nestane, pokud zvolíme ještě nižší teplotu. Korpusy hlídáme, aby se nespálily. Po vyndání z trouby je sejmeme z papíru a necháme odležet do druhého dne.

Placky plníme šlehačkou s mascarpone, karamelovým nebo kávovým krémem. Šlehačce sluší kousky ovoce, krémům zase stékaná čokoládová poleva a ozdobení nasekanými nebo celými ořechy.

 

Komentáře

Další tipy a triky