Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovar s křenem je naše typicky hospodské jídlo, které dokonale doplňuje správně vychlazené a načepované pivo. Tuto lahůdku si ale můžete připravit i doma. S přípravou vám poradíme v následujícím článku a přidáme i jeden speciální tip.

Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo vejmrdu a podáváme s čerstvým chlebem. Na zapití je nejlepší pivo, které se hodí k těžkému jídlu.

Jak připravit ovar s křenem

Postup je snadný:

  1. S dostatečným předstihem si dáme vařit maso. Pokud budeme vařit hlavu nebo koleno, musíme počítat zhruba se 120 minutami varu. Do vody přidáme cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list a samozřejmě sůl.
  2. Pokud je maso správně uvařené, jde snadno oddělit od kostí. Maso obereme.
  3. Připravíme si křen, ideálně právě vykopnutý ze zahrádky, a najemno ho nastrouháme.
  4. Tip 1: Křen můžeme zjemnit nastrouhaným jablkem a udělat si vejmrdu.
  5. Ovar s křenem podáváme s čerstvým chlebem a správně vychlazeným pivem.
  6. Vývar můžeme přidáním česneku a sýra proměnit na báječnou česnečku.
  7. Tip 2: Maso můžete nahradit i houbami, nejčastěji se používá hlíva ústřičná, hříbky nebo žampióny.
Zajímavou alternativou samotného křenu je také salát z červené řepy s křenem, který můžete k ovaru použít jako příjemné zpestření. Následující videorecept vám ukáže, jak ho připravit.

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Další tipy a triky