Ovarová polévka podle ČSN: Nechte se provést přípravou zabijačkové klasiky
Zabijačky jsou doménou vesnic, kde si sami vykrmují vepříky. Porážku lze zvládnout svépomocí, často se však volá řezník, aby zvíře zbytečně netrpělo. Mezi první dobroty během zpracování vepře patří sytá ovarová polévka.
Masopust je typický pro taneční zábavy a veselí, průvody masek, ale především pro zabijačky. Díky nim získáme zásobu masa, masných výrobků, sádla a jiných pochoutek. Uvařte si s námi velmi oblíbenou ovarovou polévku podle ČSN.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovarovou polévku podle ČSN
Na 10 porcí ovarové polévky potřebujete 1/2 vepřové hlavy, sůl, nové koření, pepř celý, majoránku, 5 stroužků česneku, 1-2 cibule, 150 g suchých velkých krup, případně polévkové koření podle chuti.
- Vepřovou hlavu pečlivě očistěte, opláchněte, vložte do hrnce a zalijte vodou. Mírně osolte a přiveďte k varu.
- Poté přidejte nové koření, pepř, oloupaný a nahrubo nakrájený česnek, cibuli a zvolna vařte do změknutí masa.
- Hotový vývar sceďte přes hustý cedník, přidejte do něj majoránku a povařte na mírném plamenu alespoň 20 minut.
- Maso z hlavy oberte a nakrájejte ho na drobnější kostičky.
- Kroupy přeberte, propláchněte a uvařte v dostatečném množství mírně osolené vody doměkka. Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
- Okapané kroupy zalijte trochou vývaru a přidejte k nim nakrájené maso.
- Vývar dochuťte polévkovým kořením nebo podle chuti a převařte.
- Směs masa a krup vkládejte do polévky až při servírování. Dozdobte nasekanou petrželovou natí a podávejte.
Tip: Pokud máte rádi polévky se zeleninou, přidejte do vývaru na nudličky nakrájenou a na másle osmahnutou kořenovou zeleninu, která polévce dodá na pestrosti i na chuti. Finální dochucení může být také česnekem utřeným se solí.
Namísto krup můžete doplnit ovarovou polévku například uvařenou quinoou nebo strouháním. Mezi nejoblíbenější (nejen) zabijačkové pochoutky patří také pečené vepřové koleno - to snadno připravíte podle názorného videoreceptu z naší dílny:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře