Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovčí mléko zažívá v současné době renesanci. Díky své nutriční hodnotě, bohatství vápníku a vitamínů, se stává stále populárnějším. Pojďme se podívat na jeho výhody, využití v kuchyni i způsob, jak s ním pracovat.

Ovčí mléko obsahuje více tuku než mléko kravské nebo kozí. Jeho chuť je díky tomu sladší a konzistence hustější a krémovější. Vyniká nejen vysokým obsahem bílkovin, ale také vitamínů i minerálních látek. Stejně jako kozí mléko, je i to ovčí lépe stravitelné, a to díky složení, které je velmi podobné našemu mateřskému mléku.

Jak zpracovat ovčí mléko

S ovčím mlékem lze v kuchyni zacházet stejně jako s mlékem kravským, avšak vzhledem k jeho vysoké tučnosti je ideální pro výrobu sýrů.

  • Z jednoho litru ovčího mléka jsme schopni vyrobit 200–400 g velmi kvalitního sýra.
  • Nejznámějším ovčím sýrem je bryndza, oštiepok nebo parenica.
  • Také řecký sýr feta je vyroben z ovčího mléka, stejně jako plísňový rokfór.
  • Doma si z něj snadno uděláme zdravý tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu nebo máslo.
  • Všechny výrobky jsou díky specifickému složení mléka sněhově bílé.

Zařazení ovčího mléka do vašeho jídelníčku přináší mnoho výhod. Svou stravu obohatíte o cenné živiny a podpoříte ekologičtější způsoby produkce potravin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky