Ovčí mléko má mnoho předností. Poradíme, jak ho v kuchyni nejlépe zpracovat
Ovčí mléko zažívá v současné době renesanci. Díky své nutriční hodnotě, bohatství vápníku a vitamínů, se stává stále populárnějším. Pojďme se podívat na jeho výhody, využití v kuchyni i způsob, jak s ním pracovat.
Ovčí mléko obsahuje více tuku než mléko kravské nebo kozí. Jeho chuť je díky tomu sladší a konzistence hustější a krémovější. Vyniká nejen vysokým obsahem bílkovin, ale také vitamínů i minerálních látek. Stejně jako kozí mléko, je i to ovčí lépe stravitelné, a to díky složení, které je velmi podobné našemu mateřskému mléku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat ovčí mléko
S ovčím mlékem lze v kuchyni zacházet stejně jako s mlékem kravským, avšak vzhledem k jeho vysoké tučnosti je ideální pro výrobu sýrů.
- Z jednoho litru ovčího mléka jsme schopni vyrobit 200–400 g velmi kvalitního sýra.
- Nejznámějším ovčím sýrem je bryndza, oštiepok nebo parenica.
- Také řecký sýr feta je vyroben z ovčího mléka, stejně jako plísňový rokfór.
- Doma si z něj snadno uděláme zdravý tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu nebo máslo.
- Všechny výrobky jsou díky specifickému složení mléka sněhově bílé.
Zařazení ovčího mléka do vašeho jídelníčku přináší mnoho výhod. Svou stravu obohatíte o cenné živiny a podpoříte ekologičtější způsoby produkce potravin.
Komentáře