Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Zdroj: Unsplash

Ovesné vločky jsou oblíbenou surovinou nejen pro sladké, ale i pro slané vaření. Výživová hodnota této levné obiloviny je vysoká, proto se vločky vyplatí zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Přidáváme je do těst při pečení chleba a dalamánků. Zahušťujeme jimi polévky a omáčky. Používáme je do karbanátků a pomazánek.

Chléb a dalamánky

Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část pšeničné mouky v kynutém těstě. Vločkami můžeme posypat povrch bochníků a dalamánků ještě před vložením do trouby. Používáme je do těst na lívance, palačinky a bramboráky. Hodí se i do různých sušenek

Polévky s ovesnými vločkami

Vločkami zahušťujeme zeleninové a luštěninové polévky. Přidáváme je do nich v průběhu vaření. Vloček stačí pouze malé množství, protože hodně nabudou. Když to s vločkami přeženeme, polévka získá kašovitou konzistenci. Kromě zahušťování jsou vločky vhodné do různých zavářek a knedlíčků do polévek. Když máme málo času, můžeme uvařit rychlou vločkovou polévku: na 4 lžících oleje osmahneme 2 hrstky jemných vloček, po chvíli přidáme 2 vejce a mícháme. Jakmile vejce zhoustnou, přilijeme horkou vodu. Nakonec ještě přisypeme zeleninu a polévku dovaříme. Dochutíme ji solí a vegetou.

Pomazánky

Základem pomazánek s ovesnými vločkami bývá často na tuku osmahnutá cibulka nebo pórek, případně další zelenina. Někdy pro chuť přidáváme kvasnice nebo tebi. Do připraveného základu doplníme tekutinu (vodu nebo mléko) a ovesné vločky, směs povaříme do zhoustnutí. Můžeme přidat vejce. Dochutíme kořením, osolíme a odstavíme.

Karbanátky, placky a placičky

Na chutné vločkové karbanátky nejprve na oleji osmahneme 2 nakrájené cibule, přidáme 10 dkg droždí a smažíme do voňava. Přidáme 1/4 litru mléka a 25 dkg ovesných vloček. Uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Zvlášť uvaříme půl sáčku sojového granulátu ve vodě se zeleninovým bujonem, po uvaření tekutinu slijeme. Smícháme uvařenou ovesnou kaši (s droždím a cibulí), připravený sojový granulát, 5 vařených nastrouhaných brambor, 2 hrsti strouhanky a 1 vejce. Dochutíme majoránkou, rozmačkaným česnekem a vegetou. Tvoříme karbanátky, které obalujeme v trojobalu a smažíme. 

Ovesné vločky jsou nedílnou součástí nejen slané, ale i sladké kuchyně. Vločková kaše s ovocem a müsli s jogurtem představují oblíbenou snídani. V našem receptáři je mnoho dalších zajímavých a chutných receptů, které nás mohou inspirovat v používání ovesných vloček.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky