Ovesná kaše s ovocem je nejen báječnou zdravou snídaní, ale také chutným dezertem
Ovesné vločky jsou obilné výrobky z lisovaných ovesných zrn. Svým obsahem bílkovin, vitamínů a vlákniny spadají do kategorie zdravých potravin a jsou nedílnou součástí odlehčené stravy a výživy sportovců.
Ovesné vločky známe z minulosti jako šlemovitý pokrm pro malé děti s trávicími obtížemi. Postupem doby se vločky zařadily do skupiny zdravých potravin, které mají pro lidský organismus mnoho prospěšných vlastností. Čím dál tím více lidí si nedokáže představit ráno bez snídaně v podobě ovesné vločkové kaše. *
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní postup při přípravě kaše
Zvolíme celé nebo jemné nasekané vločky - díky nim je kaše jemnější a hladší:
- Ovesné vločky je vhodné namočit přes noc do vody nebo do mléka. Nejenže se stanou stravitelnějšími, ale získají i lepší chuť.
- Vločky, které budeme vařit, zalijeme ráno mlékem, aby byly potopené - pak je za stálého míchání krátce povaříme.
- Vločky, které nebudeme vařit, smícháme s mlékem, jogurtem nebo kysanou smetanou přímo v misce, z které budeme snídani konzumovat.
- V této fázi můžeme kaši přisladit cukrem, přírodním sladidlem, medem nebo sirupem. Někdy stačí smíchat kaši se sladkým ovocem.
Čím dochutit snídaňovou ovesnou kaši
Kromě mléka, jogurtu a kysanky můžeme ochutit kaši i jinými způsoby:
- Horkou kaši posypeme cukrem, skořicí a čokoládovými hoblinami, nebo ji pokapeme ovocným sirupem a polijeme rozpuštěným máslem.
- K ovesné kaši se velice hodí celé, nasekané či strouhané ořechy - vlašské, lískové, pekanové, para ořechy, ale i mandle.
- Nejčastěji kaši zdobíme a dochucujeme čerstvým i kompotovaným, kandovaným nebo lyofilizovaným ovocem.
- Do ovesných vloček můžeme vmíchat nastrouhanou čokoládu, kakao, mletý mák, oříšky, chia semínka a strouhaný kokos.
Ovesná kaše jako dezert pro hosty
Ovesné vločky se hodí i k přípravě báječných dezertů:
- Poháry s ovesnými vločkami kombinujeme a vrstvíme s jogurtem, tvarohovým krémem, zakysanou smetanou, ovocem, čokoládou a ořechy.
- Fermentované vločky jsou takové, které jsou namočené přes noc, čímž zesládnou a získají výraznější chuť.
- Namočené vločky, smíchané s tvarohem, jsou výborným základem pro nepečené smetanové dezerty nebo malé dortíky.
- Hrníčkové dortíky - mug cake - jsou vlastně tepelně upravenou ovesnou kaší, smíchanou s ořechy a ovocem, připravují se v mikrovlnce.
Sladké drobečky
Ovesné vločky můžeme namočit nejen do mléka, ale i do ovocné šťávy, do džusu nebo do moštu - a pak je navrstvit do mističek a ozdobit kopečkem jogurtu, šlehačky nebo tvarohu. Uvařená ovesná kaše je, stejně jako ta krupicová, oblíbenou pochoutkou dětí, pokud ji posypeme pořádnou vrstvou čokolády a polijeme máslem.
* (Zdroj: https://gymbeam.cz/blog/ovesne-vlocky-jake-ziviny-obsahuji-a-proc-je-zaradit-do-jidelnicku/)
Komentáře