Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesné vločky jsou obilné výrobky z lisovaných ovesných zrn. Svým obsahem bílkovin, vitamínů a vlákniny spadají do kategorie zdravých potravin a jsou nedílnou součástí odlehčené stravy a výživy sportovců.

Ovesné vločky známe z minulosti jako šlemovitý pokrm pro malé děti s trávicími obtížemi. Postupem doby se vločky zařadily do skupiny zdravých potravin, které mají pro lidský organismus mnoho prospěšných vlastností. Čím dál tím více lidí si nedokáže představit ráno bez snídaně v podobě ovesné vločkové kaše. *

Základní postup při přípravě kaše

Zvolíme celé nebo jemné nasekané vločky - díky nim je kaše jemnější a hladší:

  • Ovesné vločky je vhodné namočit přes noc do vody nebo do mléka. Nejenže se stanou stravitelnějšími, ale získají i lepší chuť.
  • Vločky, které budeme vařit, zalijeme ráno mlékem, aby byly potopené - pak je za stálého míchání krátce povaříme.
  • Vločky, které nebudeme vařit, smícháme s mlékem, jogurtem nebo kysanou smetanou přímo v misce, z které budeme snídani konzumovat.
  • V této fázi můžeme kaši přisladit cukrem, přírodním sladidlem, medem nebo sirupem. Někdy stačí smíchat kaši se sladkým ovocem.

Čím dochutit snídaňovou ovesnou kaši

Kromě mléka, jogurtu a kysanky můžeme ochutit kaši i jinými způsoby:

  • Horkou kaši posypeme cukrem, skořicí a  čokoládovými hoblinami, nebo ji pokapeme ovocným sirupem a polijeme rozpuštěným máslem.
  • K ovesné kaši se velice hodí celé, nasekané či strouhané ořechy - vlašské, lískové, pekanové, para ořechy, ale i mandle. 
  • Nejčastěji kaši zdobíme a dochucujeme čerstvým i kompotovaným, kandovaným nebo lyofilizovaným ovocem.
  • Do ovesných vloček můžeme vmíchat nastrouhanou čokoládu, kakao, mletý mák, oříšky, chia semínka a strouhaný kokos.

Ovesná kaše jako dezert pro hosty

Ovesné vločky se hodí i k přípravě báječných dezertů:

Vločky stačí při nedostatku času máčet jen krátce - stačí půl hodiny, aby nasákly tekutinou. Zbylé vločky uchováváme v chladu v uzavřené dóze - jelikož obsahují hodně tuku, rychle žluknou.
 
Pro začátečníky se hodí videorecept, ve kterém vám ukážeme přípravu ovesné kaše:

Sladké drobečky

Ovesné vločky můžeme namočit nejen do mléka, ale i do ovocné šťávy, do džusu nebo do moštu - a pak je navrstvit do mističek a ozdobit kopečkem jogurtu, šlehačky nebo tvarohu. Uvařená ovesná kaše je, stejně jako ta krupicová, oblíbenou pochoutkou dětí, pokud ji posypeme pořádnou vrstvou čokolády a polijeme máslem.

* (Zdroj: https://gymbeam.cz/blog/ovesne-vlocky-jake-ziviny-obsahuji-a-proc-je-zaradit-do-jidelnicku/)

Komentáře

Další tipy a triky