Bedýnky s druhojakostní zeleninou a ovocem se stávají stále oblíbenějšími. Pokud je zvládneme rychle spotřebovat, vyplatí se
V některých supermarketech se v poslední době objevují bedýnky s ovocem a zeleninou, které už nelze považovat za pěkné a čerstvé. Stojí jen pár korun a obsah musíme rychle spotřebovat, přesto se jedná o dobrý nápad, který mnozí ocení.
Často se stane, že za pár korun získáme stále ještě kvalitní suroviny k vaření nebo pečení. Papriky nebo rajčata využijeme do teplých zeleninových příloh nebo pod maso. Stejně tak se hodí cukety nebo lilek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zeleninové polévky nebo chutné pomazánky
Z několika brambor, mrkví nebo celeru, z polámaného chřestu, olámaných nebo prasklých ředkviček, mírně zažloutlé brokolice nebo unaveného špenátu po přebrání získáme dobrou surovinu na krémovou polévku nebo alespoň kvalitní zeleninový vývar. Avokádo po vydlabání pokapeme citronovou šťávou a tím získáme výbornou surovinu na pomazánku. Také nastrouhaná kořenová zelenina může posloužit jako základ chutné pomazánky. Stačí ji smíchat s tvarohem nebo žervé, přidat nasekanou cibuli a už můžeme hodovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Moučníky, dezerty či poháry
Ovoce využijeme do moučníků, dezertů nebo pohárů. Například Banana bread chutná nejlépe z přezrálých banánů. Jablka nebo hrušky můžeme upéct nebo rozdusit se skořicí. V pohárech s trochou jogurtu nebo zakysané smetany si na nich pochutnají děti i dospělí.
Vždy lze něco vymyslet, stačí jen chtít. Jako inspirace a nápadník slouží naše bohatá databáze. Příkladem je vydatná zeleninová polévka s červenou čočkou - postupem její přípravy nás provede názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Co darovat místo sladkostí na Velikonoce: Tipy na zdravé mlsání pro děti i dospělé
Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré
Komentáře