Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé crumble plné ovoce. Rychlý způsob, jak upéci výtečnou pochoutku s rebarborou nebo jablky
Zdroj: Unsplash

Crumble, to je jednoduchá a levná dobrota, na kterou zužitkujeme velké množství ovoce ze zahrady a stačí nám málo dalších surovin. Ať už máme zrovna rybíz, ostružiny nebo švestky, za chvíli už to bude v kuchyni vonět.

Když máme hodně práce se sklizní ovoce a nezbývá už čas péct z něho složité dobroty, můžeme si udělat letní crumble. Jedná se o osvědčený a především výborný koláč z drobenky, do kterého můžeme nakombinovat téměř jakékoli ovoce.

Ovoce do crumble - čím více, tím lépe

Základní postup obnáší připravit si čerstvé nebo kompotované ovoce do vymazané zapékací mísy či formy. Jaké ovoce zvolíme, je už na nás. Rozhodně se ke sladké chuti drobenky hodí i kyselejší ovoce, jako třeba ostružiny, rybíz či višně. Časté je použití švestek, blum a meruněk. Ale výborné bude crumble i s rebarborou či jablky. Ovoce lze různě kombinovat. Pokud je větší, stačí ho nakrájet na drobnější kousky a máme téměř hotovo.

Drobenka, křupavá dobrota

V míse připravíme z mouky, másla a cukru drobenku kterou navrstvíme na ovoce. Pokud je ovoce hodně šťavnaté, pak přidáme raději drobenky více, aby šťávu nasákla. Pečeme v předehřáté troubě přibližně půl hodiny na 180 °C, dokud povrch drobenky nezíská zlatavou barvu. Máme-li raději křupavější povrch, necháme koláč v troubě trochu déle.

Koláč můžeme vylepšit například přidáním nasekaných či mletých ořechů, nebo dochutit vanilkou či skořicí. Chceme-li zdravější variantu, použijeme do drobenky třtinový cukr, špaldovou mouku či ovesné vločky. Klasicky se crumble podává ještě teplé, dozdobené šlehačkou nebo zmrzlinou

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky