Ovocné knedlíky jsou hitem letní sezóny. Jaké jsou druhy knedlíků a na co dát pozor při jejich přípravě
Pamatujete na letní prázdniny u babičky a ovocné knedlíky na mnoho způsobů? Asi není nikdo, kdo by je neměl rád. Ať už kynuté, tvarohové, bramborové, krupicové či z odpalovaného těsta. Poradíme, na co dbát při jejich přípravě.
Ovocné knedlíky jsou velmi oblíbené a zároveň nám nabízí velkou variabilitu. Máte chuť na knedlíky plněné různými druhy ovoce či povidly? Stačí jen změnit náplň či posypku, nebo knedlíky uvařit ve tvaru noků a přelít je ovocným rozvarem. Každý týden můžeme tuto sladkou dobrotu připravit trochu jinak.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté knedlíky
Kynuté těsto dodává knedlíkům nadýchanost, ovocná náplň šťavnatost. Není se čeho bát, kynutá těsta chtějí jen svůj čas a pokud jim ho dopřejete, knedlíky se určitě povedou. Připravujte je nejlépe v páře - na klasickém pařáčku či v parním hrnci. Ve vodě se připravují o poznání hůře a jsou náchylnější k prasknutí. Po uvaření je nezapomeňte několikrát propíchnout vidličkou, aby odešla pára a nesrazily se.
Tvarohové knedlíky
U tvarohových knedlíků je důležité dbát na typ tvarohu. V případě použití vaničkového tvarohu použijte více mouky či krupičky, protože je řídký. Jenže čím více mouky dáte, tím bude tužší těsto, proto se na tvarohové knedlíky vyplatí koupit tvaroh v kostce, usnadní vám to práci s těstem. Tyto knedlíky se vaří ve vodě i v páře. V případě, že je plníte, po uvaření každý propíchněte. Také je můžete uvařit bez náplně a na talíři polít ovocným rozvarem.
Bramborové knedlíky
Knedlíky z brambor jsou dokonalé se švestkovou náplní, výborně chutnají polité rozpuštěným máslem a posypané mákem či strouhaným perníkem. Na těsto používejte podzimní brambory, s novými by se vám hůře pracovalo a těsto by se trhalo. Pozor na lepivost těsta, pokud se lepí i přes dodržení množství ingrediencí a postupu v receptu, opatrně přidávejte v malém množství mouku. S těstem pracujte rychle, aby nezačalo řídnout. I tyto knedlíky vaříme ve vodě i v páře.
Knedlíky z odpalovaného těsta
Někteří z vás o nich nikdy neslyšeli, jiní mají recept na knedlíky z odpalovaného těsta po generace pečlivě uchovávaný. S tímto těstem se skvěle pracuje, nemá tendenci se trhat a lze ho roztáhnout do velmi tenké vrstvy. Hodí se na švestky i meruňky. Opět dáváme pozor na množství použité mouky, aby těsto nebylo příliš hutné.
Knedlíky z krupicového těsta
Krupice nechybí v žádné domácnosti, tak proč ji nepoužít na knedlíky? Ty z krupice jsou velmi jemné a vláčné. I zde je potřeba hlídat nelepivost těsta, které musí zůstat krásně měkké. Výhodou těchto knedlíků je, že po jejich vypracování a vytvarování je bez obav můžete uschovat v lednici a uvařit až následující den. Můžete si vybrat, zda je chcete plněné nebo prázdné.
Náplně a posypky podle chuti
Náplň knedlíků je čistě o vašich představách. Ať už se rozhodnete pro jahody, meruňky, borůvky, jablka, hrušky či povidla, nikdy nesáhnete vedle. Na posyp je možno použít mnoho ingrediencí: mák, strouhaný perník či tvaroh, kakao, opečenou strouhanku, mleté ořechy. Nezapomeňte je řádně polít rozpuštěným máslem a přidat můžete i zakysanou smetanu.
Podle následujícího video-receptu můžete vyzkoušet výborné kynuté knedlíky, tentokrát z krupicového těsta.
Jaké ovocné knedlíky máte nejraději a jakou náplň s konkrétní posypkou preferujete? Napište nám své oblíbené kombinace do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit nejlepší kynuté knedlíky. Výborné jsou z čerstvého ovoce, bohatě posypané tvarohem
Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Komentáře