Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky jsou hitem letní sezóny. Jaké jsou druhy knedlíků a na co dát pozor při jejich přípravě
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Pamatujete na letní prázdniny u babičky a ovocné knedlíky na mnoho způsobů? Asi není nikdo, kdo by je neměl rád. Ať už kynuté, tvarohové, bramborové, krupicové či z odpalovaného těsta. Poradíme, na co dbát při jejich přípravě.

Ovocné knedlíky jsou velmi oblíbené a zároveň nám nabízí velkou variabilitu. Máte chuť na knedlíky plněné různými druhy ovoce či povidly? Stačí jen změnit náplň či posypku, nebo knedlíky uvařit ve tvaru noků a přelít je ovocným rozvarem. Každý týden můžeme tuto sladkou dobrotu připravit trochu jinak.

Kynuté těsto dodává knedlíkům nadýchanost, ovocná náplň šťavnatost. Není se čeho bát, kynutá těsta chtějí jen svůj čas a pokud jim ho dopřejete, knedlíky se určitě povedou. Připravujte je nejlépe v páře - na klasickém pařáčku či v parním hrnci. Ve vodě se připravují o poznání hůře a jsou náchylnější k prasknutí. Po uvaření je nezapomeňte několikrát propíchnout vidličkou, aby odešla pára a nesrazily se.

Tvarohové knedlíky

U tvarohových knedlíků je důležité dbát na typ tvarohu. V případě použití vaničkového tvarohu použijte více mouky či krupičky, protože je řídký. Jenže čím více mouky dáte, tím bude tužší těsto, proto se na tvarohové knedlíky vyplatí koupit tvaroh v kostce, usnadní vám to práci s těstem. Tyto knedlíky se vaří ve vodě i v páře. V případě, že je plníte, po uvaření každý propíchněte. Také je můžete uvařit bez náplně a na talíři polít ovocným rozvarem.

Bramborové knedlíky

Knedlíky z brambor jsou dokonalé se švestkovou náplní, výborně chutnají polité rozpuštěným máslem a posypané mákem či strouhaným perníkem. Na těsto používejte podzimní brambory, s novými by se vám hůře pracovalo a těsto by se trhalo. Pozor na lepivost těsta, pokud se lepí i přes dodržení množství ingrediencí a postupu v receptu, opatrně přidávejte v malém množství mouku.  S těstem pracujte rychle, aby nezačalo řídnout. I tyto knedlíky vaříme ve vodě i v páře.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Někteří z vás o nich nikdy neslyšeli, jiní mají recept na knedlíky z odpalovaného těsta po generace pečlivě uchovávaný. S tímto těstem se skvěle pracuje, nemá tendenci se trhat a lze ho roztáhnout do velmi tenké vrstvy. Hodí se na švestky i meruňky. Opět dáváme pozor na množství použité mouky, aby těsto nebylo příliš hutné.

Knedlíky z krupicového těsta

Krupice nechybí v žádné domácnosti, tak proč ji nepoužít na knedlíky? Ty z krupice jsou velmi jemné a vláčné. I zde je potřeba hlídat nelepivost těsta, které musí zůstat krásně měkké. Výhodou těchto knedlíků je, že po jejich vypracování a vytvarování je bez obav můžete uschovat v lednici a uvařit až následující den. Můžete si vybrat, zda je chcete plněné nebo prázdné.

Náplně a posypky podle chuti

Náplň knedlíků je čistě o vašich představách. Ať už se rozhodnete pro jahody, meruňky, borůvky, jablka, hrušky či povidla, nikdy nesáhnete vedle. Na posyp je možno použít mnoho ingrediencí: mák, strouhaný perník či tvaroh, kakao, opečenou strouhanku, mleté ořechy. Nezapomeňte je řádně polít rozpuštěným máslem a přidat můžete i zakysanou smetanu. 

Podle následujícího video-receptu můžete vyzkoušet výborné kynuté knedlíky, tentokrát z krupicového těsta.

Jaké ovocné knedlíky máte nejraději a jakou náplň s konkrétní posypkou preferujete? Napište nám své oblíbené kombinace do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky