Ovocné knedlíky jsou milovanou pochoutkou. Umíte ty z odpalovaného těsta?
Ovocné knedlíky jsou velmi oblíbeným sladkým obědem, zvláště v sezóně čerstvého ovoce. Od jahodových v pozdním jaru přes meruňkové v létě a švestkové na podzim až k jablkovým nebo povidlovým v zimě. Připravujeme je z těsta kynutého, bramborového, tvarohového i odpalovaného.
Odpalovaného těsta se někdo zbytečně obává. K úspěšné realizaci stačí dodržet postup. Do knedlíků z odpalovaného těsta balíme raději tvrdší ovoce - pevné jahody, půlky meruněk, švestek nebo blum. Těsto můžeme totiž snadno vytáhnout a pak jíme ovoce pokryté jen tenkou vrstvou těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na knedlíky z odpalovaného těsta
Pokud dodržíme postup, povedou se.
- Na těsto potřebujeme 1/2 l mléka, 100 g másla, špetku soli, 350 g hrubé mouky a 4 vejce. Do knedlíků spotřebujeme asi 1/2 kg ovoce, dále si připravíme máslo, cukr a tvaroh nebo jiné oblíbené sypání.
- Mléko svaříme s máslem a solí.
- Odstavíme, vsypeme najednou všechnu mouku, rozmícháme, vrátíme na sporák a při mírnější teplotě mícháme, až z těsta vznikne koule, která se nechytá hrnce ani vařečky.
- Když se na dně hrnce začne tvořit světlý povlak, odstavíme a necháme chladnout.
- Do prochladlého těsta pečlivě zapracujeme vejce jedno po druhém (další přidáme, až když to předcházející je důkladně vmíchané).
- Můžeme rozválet na lehce pomoučeném vále, nakrájet a balit ovoce. Nebo odtrhneme kousek těsta a v ruce roztáhneme na tenkou placičku.
- Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme podle velikosti asi 5 minut.
Až zkusíte tyto knedlíky poprvé, budete se k nim rádi vracet, za to ručíme.
Komentáře