Sirupy a šťávy ze sladkého letního ovoce: Léto je pro ně jako stvořené
Sladké šťávy nemilují jen děti - v parných letních dnech po nich sáhnou i dospělí. V kombinaci s vodou, minerálkami, ledem nebo i s kousky čerstvého ovoce jsou základem pro přípravu osvěžujících nápojů, koktejlů, likérů, přísad do zmrzlin a různých ovocných dezertů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovoce na sirup
Postup je snazší, než by se mohlo zdát.
- Ovoce očistíme a omyjeme, popřípadě odpeckujeme a odstraníme tvrdou slupku (tak je tomu v případě ananasu).
- Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu a pokud to jde, rozmačkáme je vidličkou nebo mačkadlem na brambory.
- Kousky zasypeme trochou cukru, promícháme a necháme přes noc louhovat.
- Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme sítem nebo necháme překapat přes látku a drť ještě lžící jemně propasírujeme.
- Do šťávy nasypeme ostatní cukr, který necháme rozpustit téměř k varu, ale nevaříme.
- V případě, že chceme sirup uchovat po delší dobu, šťávu jen krátce povaříme a sebereme z hladiny pěnu.
- Šťávu nalijeme do čistých sklenic nebo lahviček, zavíčkujeme a uschováme v chladu.
- Pokud přidáte konzervant (např. kyselinu citronovou), šťáva vydrží v chladu až dva měsíce i déle, záleží na obsahu cukru podle jednotlivých receptů.
Kolik cukru je potřeba k přípravě sirupu?
Receptů na sirupy je velké množství. Musíme rozlišovat, jestli je ovoce sladké, méně sladké nebo kyselé - podle toho dávkujeme množství cukru. Například na rybízový sirup použijeme až 1,30 kg cukru na 1 l šťávy. Na sladké jahody bude cukru stačit sice jen polovina, ale je potřeba přidat šťávu z citrónu nebo kyselinu citrónovou, která slouží jako konzervant a zároveň zvýrazňuje chuť sirupu. Konkrétní množství kyseliny se dává vždy podle zvoleného receptu:
- jahody, maliny, borůvky, ostružiny, třešně - 0,75 kg cukru na 1 l šťávy
- bezinky (plody), ananas - 1 kg cukru na 1 l šťávy
- rybíz, angrešt, višně, arónie - 1,30 kg cukru na 1 l šťávy
Podívejte se na naše video:
Komentáře