Jak připravit ovocný sorbet. Letní osvěžení podle nejlepších receptů nám zpříjemní horké dny
Příjemným osvěžením v teplých letních dnech je nejen zmrzlina, ale i chladný ovocný sorbet. Velmi jednoduše si ho vyrobíme doma a zvládneme to i bez zmrzlinovače. Do pochoutky zpracujeme to nejchutnější čerstvé ovoce.
Původ slova sorbet je z arabštiny a znamená osvěžující nápoj. Na rozdíl od zmrzliny sorbet neobsahuje žádné mléčné výrobky. Skládá se pouze z ovoce, vody a cukru, případně medu, a tak si na něm pochutnají i ti, kdo mléko nekonzumují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základem je svěží ovoce
Typickým ovocem používaným pro výrobu sorbetu je citron. Lze použít ale téměř jakékoli ovoce a tak si můžeme pochutnávat například na melounovém, jahodovém, malinovém, meruňkovém či ostružinovém sorbetu.
Jak připravit sorbet
Na výrobu sorbetu lze využít zmrzlinovač, ale není to nutné a postačí nám mrazák. Ve vroucí vodě rozpustíme cukr v poměru 1:1, necháme vychladnout, přidáme rozmixované ovoce, promícháme v nízké nádobě, a vložíme do mrazničky ke zmražení. Sorbet v mrazničce občas promícháme, abychom předešli tvorbě ledových krystalů. Před podáváníme necháme sorbet chvíli povolit při pokojové teplotě. Lze ho dochutit vínem nebo destilátem. Dětem ho ozvláštníme bublinkovou minerálkou.
Hotový sorbet servírujeme v misce či poháru, dozdobíme lístkem máty a čerstvým ovocem a jíme lžičkou.
O tom, jak připravit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače, pojednává náš další článek.
Komentáře